nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Gliocladium roseum - nästa stora bränslekälla?

Vetenskap & TeknikPosted by Fredrik 2008-11-15 17:24:06
Olja har varit hett länge - krig startar och greenpeace sanktionerar olagliga aktioner mot utvinning. Nu kanske lösningen påbörjats ordentligt, men vem vet?

E
n halv lösning kom när man kombinerade växter och mikrober till att producera biobränsle. Men det ryktas att maten inte räcker till om vi odlar vårt bränsle (egentligen distribueras den ju inte som det är ens nu), och när kol som i sin cykel hade legat begravd under ytan i några tusen år till istället bränns på ytan ökar som de flesta känner till kvoten kol i atmosfären. Vad som är bra med att människor ställs inför problem är att vi försöker hitta lösningar, och när vi lyckas kan det bli riktigt bra ibland.

E
n svamp som givits namnet Glioladium roseum producerar dieselliknande olja genom att äta och alltså omvandla cellulosa (Se här). Vi kan i så fall odla mat och ge resterna till dem här svamparna och få bränsle till våra maskiner. Det bästa är att när det bränslet förbränns är det samma kol som i kretsloppet hade varit i atmosfären ändå, och hela debatten om kol försvinner.

Som ni kan läsa i artikeln jag länkat till har en ny teori om oljans ursprung skapats genom upptäckten av den här svampen. Det kanske inte är lika intressant för bränslefrågan, men fortfarande intressant. Teorin handlar så vitt jag förstår om att oljan vi hittar under jorden är producerad av sådana här typer av svampar, istället för döda växer och djur som under tryck och långt tid pressats till olja. Jag undrar vad som blivit av materialet från djuren och växterna i så fall(?)

I vilket fall, den/de gener som ger den här svampen möjlighet att producera bränsle skulle kunna vara en riktigt viktig upptäckt. Kanske kan vi använda dem generna och skapa ännu effektivare processer.

/Fredrik

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.