nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

FRA - föreläsning och faktumet att dumma frågor finns.

ÖvrigtPosted by Fredrik 2008-11-13 02:49:07
I Tisdags var jag på en öppen föreläsning framförd av FRA's generaldirektör Ingvar Åkesson. Föreläsningen handlade dels om FRA's historia och framtid, och dels en del om själva lagen som varit så debatterad (av tillika Allmännyttig media som skandaljournalismen).

Det var en bra föreläsning i sig, men ljudet var alldeles för högt, så man blev lite trött i huvudet. Åkesson höll sig om vart annat med att förklara väldigt grundläggande principer - som vad en signal är - och lite mer djuplodande förklaringar om en del metoder som används. Men det var bra, tanken var nog att föreläsningen skulle vara givande för så många som möjligt.

En hel del intressanta bitar om gårdagens satelitsignalspaning och morgondagens kabelsignalspaning gicks igenom, men han var såklart tydlig över att hur metoderna fungerar mer specifikt än det han gav oss var mer än han får förklara. Det är för mig en självklarhet att underättelsemetoder inte mår bra av att spridas, men det skulle visa sig under frågedelen av föreläsningen att det tydligen inte är självklart för alla...

Blog Image

Huvudpunkterna som gicks igenom /andra intressanta fakta:
- Att signalspaning genom den nya lagen som trätt i kraft inte får ske inom landet, utan endast externt.
- Man har målobjekt (personer alltså) som man av kunden får förfrågan om att spana på. Dessa målobjekt misstänks för hot mot rikets säkerhet eller tros på annat sätt missgynna vår utrikespolitiska agenda.
- Kunden är svenska riksdagen, d.v.s. folket och skulle någon annan vilja ha spaning utförd måste en ytterligare ansökan lämnas in och beviljas innan spaning sker.
- För att göra spaning möjlig spanar man i vissa signalmiljöer som man känner till väl och som man vet målobjektet kommunicerar igenom. Det är givetvis väldigt mkt data som sorteras bort även i den signalmijö (t.ex. en viss kabelsträcka) man spanar, och bara signaler som identifieras som troligt givande undersöks ytterligare.

Andra intressanta fakta, det var flera men dessa kommer jag ihåg i skrivande stund:

- Spaning i ett nytt område tar ofta flera år att etablera.
- Många matematiker sitter och knäcker krypton och koder på FRA, de är den arbetsplats i Sverige med flest examinerade matematiker. Många tolkar jobbar på FRA, inte bara tolkar för de traditionella språken, utan även folk som kan speciella dialekter av ett litet språk.


D
et var för mig tydligt förklarat, men frågorna som följde fick mig att både skratta och slita mitt hår. Först kom en del vettiga frågor som trots det inte kändes så intressanta (en och annan dock, t.ex. historiska frågor om spaning). Sedan kom den första frågan som grundades på oförståelse (eller ignorans), något i stil med "Så om jag skickar ett email så kommer någon hos er att läsa det?" Svaret var såklart att igen förklara det här med målobjekt och signalmiljö, och Åkesson uttryckte sig den gången än mer tydligt i mitt huvud. Det är ingen som läser dina email eftersom du (väldigt troligtvis) inte är med på listan över människor som anses vara hot, dessutom sitter du i Sverige och får enligt lagen inte spanas på, hade jag svarat, men i något mildare ton svarade Åkesson.

En till liknande fråga kom upp och Åkesson svarade igen med att förklara det hela en gång till. Någon annan i publiken flikade med viktigpetterröst in ungefär att
"för att spana på en viss signal måste man ju titta på alla signaler för att avgöra om det är dem man letar efter
". Åkesson svarade tålmodigt ungefär följande:
"Nej, det är inte så som du säger, det fungerar så att vi tittar på signaler med rätt attribut, på en viss specifik plats, och sållar alltså bort en väldans massa data innan någon människa ens tittar på det. Sedan avgör man om signalen troligen har värdefull information och sedan dekrypteras den och först då läser någon den och sedan undersöker man om informationen är tillräckligt viktig för att sparas".

Det var säkert fjärde gången han förklarade skeendet. När den tredje frågan kom om samma sak blev jag riktigt irriterad - Varför sitter man ens på föreläsningen om man inte lyssnar på vad som berättas?

"Jag tycker inte att det är mer moraliskt försvarbart om någon tittar på mina mail jag skickar till en kompis utomlands än om jag skickar mail till min flickvän här i Sverige...?"
Ffs "I have a grilfriend" (<- brukar inte citera pearl harbor ofta, men så desperat är jag på att tydliggöra hur störd jag blev på den här människan.) Jag skrattade högt och klappade några gånger när svaret blev:

"Nä det tycker inte jag heller skulle vara särskilt moraliskt försvarbart om någon gjorde."

Hahahaha, jag tror han som ställde frågan och resten som ställde dumma frågor med det svaret äntligen insåg att de inte hade fattat grejen över huvud taget med FRA, för frågorna slutade regna skitsnack i alla fall. De spanar på misstänkta människor i organisationer eller regeringar utomlands! Hur svårt är det att fatta det egentligen? Det hade sagts om och om igen innan... De slänger till och med information om beställda mord om det inte hör till målet med spaningen! (Åkesson uttryckte att "det står så i lagen, men andra lagar i grundlagen motsäger det och detta måste i det fall det skulle hända bedömas".) Självklart kan han inte förklara hur metoderna går till, det vore ju värdelöst om enskilda metoder för hemlig signalspaning kom ut, det skulle inte vara så hemligt längre då, det är väll inte heller så svårt att förstå? Men sådana frågor upprepades oxå flera gånger.

Det var som sagt inte bara skitfrågor man fick uppleva på föreläsningen, utan även intressanta fakta om FRA som helhet. Jag var nöjd när jag åkte hem.

Over and out
/ Fredrik

Tillägg 081120 (inlägg):
Diskuterade lite om detta idag och inser att jag missat ta med en del relaterade grejer.


FRA har funnits länge och ingen har haft problem med det förut, så varför skulle det helt plötsligt vara ett problem? Lagen ska ju såklart vara tydligt formulerad, det håller nog alla med om, men så länge den är det, är det ingen skillnad på vad FRA gör idag mot vad de gjorde på 90-talet - de spanar på utländska signaler för att få information, vilken antingen hjälper utrikespolitiken direkt eller hjälper militären. Det är en underättelsetjänst. Man kan tycka vad man vill om att vi har en sådan i sverige, precis som man kan tycka vad man vill om att vi har militär. Men vill man ha det är det inget fel på FRA... Piratebay är inte på något sätt i fara, och inte några känsliga personuppgifter heller. De delarna är i alla fall för mig långt borta från vad FRA sysslar med...

Det skulle dock vara intressant att höra någon annan ordentligt insatt föreläsa om samma sak. Jag vet inte vem, men någon som inte har till uppgift att skydda sin institution. Jag såg det inte så förut men inser nu att någon som är generaldirektör oxå fyller en politisk roll, även om den inte stödjer ett visst politiskt parti, och det är alltid bra att höra en så objektiv sida som möjligt såklart.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.