nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Valet, vad annars?

PolitikPosted by Fredrik 2008-11-06 15:49:59
Så självklart måste jag ju skriva några rader om det amerikanska valet, som gick över förväntan. nu är jag ju inte demokrat, och ni som känner mig vet att jag avskyr republikanerna och allt dem står för. Men så bor jag ju inte heller i usa, så vad kan man förvänta sig av mig?
Vi gör såhär: varje gång jag skriver *, menar jag "
(rätta mig gärna, inte mitt huvudämne direkt)"

J
ag är i vilket fall givetvis glad över att tidningarna som slängt sig med termer dem inte har en aning om (""bradly"-effekten" t.ex.) fick så dem teg. Självklart teg dem ju inte utan låssades som de vetat hela tiden hur det skulle gå. Obama var det överväldigande bättre alternativet och förhoppningsvis bättre än någon tidigare, även om det är att säga lite.

Själv kollade jag på Liverpool - Athletico Madrid i tisdags (lite besvikelse med 1-1) varefter valvakan på kanal 5 följde. Förutom sjukt störig reklam som vanligt var valvaken mer levande än någon jag tidigare sätt. Fredrik och Filip gör i min hjärna det mesta bra. Det kom en aning ur fokus när gäster började prata om helt orelaterade saker, men i övrigt var det precis vad man behövde för att sitta uppe. SVT och TV4 hade som vanligt de intetsägande sjukt lama och extremt tråkiga valvakor som är praxis, med huvudinriktning på SM i felsägning och påhittade "analyser". Reinfeld bojkottade kanal 5's valvaka och vilket jag tror var ett stort misstag. Många unga väljare är inte fasta i vilket parti de röstar på, och att skippa att ens säga hej för att man tror att man kommer göras narr av* (eller vad det nu kunde vara) är inte strategiskt.

Att Obama vann är nog mycket bra ur svesnk synvinkel. Han ligger mer vänster än någon tidigare president* vilket sätter honom någonstans i högerdelen av vår politiska mitt. Han har bott i utlandet och är inte lika inpräntad av hybris som de andra. Han är dock kristen och säger nej till homosexuellt partnerskap, trots det hyllar han dem homosexuella specifikt tillsammans med alla andra i sitt tal efter segern... är lite förvirrad där. Han säger oxå "god bless" och är allmännt religös i många tal vilket stör mig ytterligare, så han är inte allt man som svensk icke-troende kan önska sig för ett land där 40% är fundamentalistiska kristna och där skolorna har präster som lärare. Han är dock inte lika religös som många av de andra kandidaterna och jag tror att Obama är bra för usa, han kan vara ett första steg mot ett usa i världen istället för ett i amerika, var det någon som sa, och det tror jag på. Han kommer häva banlysningen av embryostamcellsforskning som idioten bush satt upp, och han kommer ge mer pengar till forskning inom de flesta vetenskapliga områden. Så kristen fundamentalist är han nog inte endå, och han verkar skärpt, han har endå visat tidigare att han kan använda huvudet.
Man kan här läsa vad kandidaterna svarat på vetenskapsrelaterade frågor.

Blog Image

Detta med att tidigare visat att man kan tänka är till skillnad från övervägande delen av svenska politiker som har motsvarande dagens gymnasieutbildning som senaste merit i skolväsendet... Jag säger absolut inte att man inte ka tänka bara för att man endast har gymnasiet som utbilding! För 35 år sen var långåriga gymnasier inom teknik och vetenskap en stor prestation absolut likvärdigt med universitet idag! Vad jag säger är att många politiker inte på pappret har kunskap om nästan någonting, och att deras utbildning är långt ifrån vad man skulle önska sig från människor som ska fatta beslut om vårat land. Visst, de har jobbat inom politiken väldigt länge och vet hur saker fungerar, men jag skulle hellre rösta på någon som vet vad de pratar om i debatter och som visat att de kan lära sig saker istället för någon som visat att de har rutin för hur man får med sig folk. Jag känner helt säkert till 2 politiker i riksdagen som vet vad de pratar om när de gör sina uttalanden om t.ex. miljö och vetenskap i allmänhet, för de har en utbildning i området, resten snackar mest skit, om varandra mest därtill, eller läser innantill och förväntar sig sedan få stöd av väljare för att fatta beslut om sådana saker. Att ta efter usa i den här frågan är nog ingen bra idé eftersom det på det stora hela inte verkar vara så mkt bättre där, men ibland är det det, och i det här valet har det varit det.

I alla fall och tills vidare
/Fredrik

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.