nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

SVT debatt om kultur

TVPosted by Fredrik 2008-09-27 00:58:06
Jag inser att det här säkert är veckans heta topic inom en viss krets av svenska bloggar, men ärligt talat (och det ska man alltid) skiter jag fullständigt i om det är trendigt eller ej. Här kommer det.

Kollade på SVT debatt igår
, eller åtminstone andra halvan av det. Det skulle handla om Kulturcheck eller kulturstöd, men var mest ett ensidigt defensivt skrik på hjälp från försvararna av att statliga medel subventioneras ut till vissa teatrar och konstnärer medan andra går utan. De blev helt sakligt och objektivt kallade elitister eftersom det är det dem är (återkommer givetvis till det), och deras svar blev den uppenbara inövade upprördheten som bara dem kan spela upp. "Jag är onåbar för sådana bedömningar för jag är emot sånt". Hah! Vilken jävla idiot! Främst syftar jag på två personer här; teaterchefen Stina Oscarsson och poeten Bob Hansson, men även Expressens kulturchef Björn Wiman.

Den andra antingen ljög rakt ut och hittade på sin historia om "FN-soldaten som mördade folk och la dem i påsar", eller har han pratat med en satiriker. FNs fredstyrkor mördar inga människor, och skulle de i tjänsten tvingas döda någon märker dem inte upp dem och skickar iväg dem... Det var en så uppenbar lögn att jag nästan nös. Han hävdade att denne soldat slutat "mörda" efter att ha lyssnat på en dikt. Han påstod också att konst räddar liv i förstahandsperspektiv. Hehe, för mig känns det mycket långsökt att ge konsten kredit för att människor beslutar sig för att inte ta sina liv.

Blog ImageTyvärr gör jag lite reklam här, men det känns ok när dem inte gör det själva.

Stina Oscarsson blev förnärmad när hon kallades elitist. Hon tror (mer tycker kanske) att utan finare former av konst självdör mänskligheten och vägrade diskutera om inte alla andra accepterade hennes val att se på saken - att konst inte var underhållning, utan ideologi. Hon verkade tro det på fullaste allvar och i ärlighetens namn. Hur hon kommit fram till det skulle vara intressant att ta del av. Hon är patetisk egentligen, där i sin rökfyllda såpbubbla. Hon sa sig vilja förstå vad de andra menade, men vägrade sedan ta till sig något av vad dem sa. Hon argumenterade (knappt) för att all form av finare konst (opera, teater) måste hållas vid liv om inte katastrof skulle slå oss alla på käften. Vad jag inte förstår är varför hon tycker att just hon ska ta del av 69 miljoner kronor för att sätta upp en pjäs, när någon annan inte får det. Argument som att "Operan skulle kosta 2000 kr per biljett utan skattestöd och det har ju ingen råd med" får mig att bita på naglarna. Om så är fallet vill ju inte människor gå på opera som kostar asmycket pengar och alltså bör den inte heller vara en del av den levande kulturen! Hur jävla svårt är det att förstå? Tror hon inte att människor kan välja själva vad de tycker om och vad som alltså anses vara levande kultur? Tror hon att hennes smak är bättre än någon annans? Troligtvis, det tycker väll vi alla, men inte fan är vi så trångsynta att vi på fullaste allvar tror vi räddar världen genom att försöka ge HLR till en konstform ingen vill titta på! Stina Oscarsson förnekar fakta och därför är hon underhållning för mig, och hon står absolut inte för någon ideologi, förutom elitism.

E
n tredje person som visade sig vara dum i huvudet är Expressens tillträdande kulturchef Björn Wiman. Han kallade person x obildad för att denne jämförde konstindustrin med bilindustrin! FFS, det är båda verklighet, varför skulle konst på något sätt stå över verkligheten?? Inte hade jag höga förhoppningar om vad han skulle säga när jag såg hans titel på skärmen, fördomsfull som jag är, men jag blev inte heller överraskad som ni förstår. Någon som ritar bilar har ett exakt lika stort konstnärligt värde som någon som spelar teater. Dessutom är bildesignern produktiv och tillför mänskligheten någonting användbart! "Obildad", fy fan vad han gjorde bort sig där, det msåte känner oerhört pinsamt :)

Jag ogillar journalister som Björn Wiman och jag ogillar starkt folk som likt Stina Oscarsson tror att deras ideer står över verkligheten, och att dem själva står över viss utvald kritik = jag ogillade många i gårdagens debatt.

Observera att jag ej misstagit mig på orden konst och kultur, jag har helt enkelt valt att skriva konst ibland eftersom det var vad som diskuterades, inte kultur.

-Länk- Stina Oscarsson & Bob Hansson
-Länk- Björn Wiman

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by spindelmannen 2008-10-15 18:02:52

Är det en uppdatering i månaden, eller vad fan är det frågan om?

Posted by Fredrik 2008-10-06 01:38:54

hehehe

Posted by winge 2008-09-30 15:34:37

Tänkte bara säga hej, intressant läsning, orkar dock inte läsa