nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Modeord inom naturförvillar-kretsen. Del 1: Introduktion

Nattorg topicPosted by Fredrik 2008-08-26 00:14:23
[Uppdelat i 4 delar. Jag vet att en del av er inte pallar läsa dem här utläggningarna, om de får kallas så. Därför har jag delat upp det hela i 4 delar - om det är något som intresserar er kan ni ju hoppa direkt dit. ;)]

Det florerar många modeord inom den krets som verkar tro att naturligt är övernaturligt och att övertygelse är sanning. Några av dem är:
Biodynamisk odling, naturliga läkemedel, hälsokost, alternativ medicin. I själva verket är det skitsnack, alltihop. Jag tänkte försöka förklara varför, och kanske till och med skriva ned lite funderingar över varför det så lätt kan nässla sig in sådant här i vår vardag.

Blog Image

Vi börjar med grunden till det hela och jobbar oss bakåt till de specifika uttrycken.

Så, vad betyder;

naturlig
- Synonymer inkluderar:
1 äkta, oförädlad, obehandlad
2 evident, logisk.
Det är ett bra ord, och självfallet (läs naturligtvis) positivt laddat i alla avseenden.
Något som kan förvirra är myten om att allt äkta, oföräldlat och obehandlat skulle vara bättre för oss än dess motsatser. Bara för att någonting är naturligt betyder det inte att det är hälsosamt: Vad sägs om lunginflammation, cancer, aids, eller vilken annan sjukdom du än vill? De är alla lika naturliga som du själv. Jag återkommer till detta längre ned.

Alternativ - förklaringen av ordet är ett substitut, en av flera möjligheter till samma mål. Det kan tyckas märkligt att förklara ett så grundläggande ord, men det används flitigt med helt fel betydelse. Mer även om detta längre ned.

Biodynamisk - är ett påhittat ord* som rakt skulle betyda "biologiskt dynamisk". Det låter ju nästan som något vetenskapligt, men vad det låter som är det inte - de två orden går inte ihop, och förklarar ingenting vidare, det är bara två ord som separat betyder något vetenskapligt, men som ihop inte gör det, det är bara en del i förvillingen.

(Dynamik betyder föränderlig energi, ofta använt i t.ex. mekanik, där någonting är statiskt - stilla, eller dynamiskt - i rörelse. Biologi är läran om allt levande som de flesta vet.
Det finns ett verkligt begrepp för kretslopp i naturen:
ekologi. Även det används tråkigt nog mycket ofta väldigt felvridet och ofta utan grund därtill, men det tar vi upp en annan gång - möjlig del 5 i kanske.)

*= alla ord är såklart påhittade någon gång, men detta har ingen mening vetenskapligt, vilket det utger sig för att vara.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.