nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Modeord inom naturförvillar-kretsen. Del 3: "Naturläkemedel" & "Hälsokost"

Nattorg topicPosted by Fredrik 2008-08-26 00:09:49
Naturläkemedel:
Det handlade en gång om läkemedel som inte behövde läkares tillsyn för att använda, på grund av att effekterna var så små att de var ofarliga ens att överkonsumera. Det handlar fortfarande om det egentligen, men det verkar inte många förespråkare bry sig om och fokus läggs nu istället på en vanföreställning att det skulle vara mirakelmedel och kallas mer ofta för naturliga läkemedel. Det är naturläkemedel och det är som sagt oraffinerade (kalla det naturliga om du så vill) ämnen i växter och annat som hjälper mot vissa åkommor. Återigen är det tron på att något obehandlat skulle vara bättre än något raffinerat och effektiviserat som är felslutet. Får du en bakterieinfektion tar du penicillin - du går inte ut i skogen och letar så mycket svamp du kan, eller för den delen försöker andas in svampen så det kommer ut i blodet. Det är skillnaden mellan naturläkemedel (läs oraffinerade medel) gentemot förädlad medicin. Allting är naturligt i den mån att det kommer från naturen, det är skapat av naturen och vi utvinner det. Syntetiska läkemedel härmar funktioner från organiska sådana till perfekt imitation, och kan dessutom förbättras och effektiviseras mycket lättare genom innovativitet. Det ger med andra ord minst exakt samma effekt. Medicin är utvunna läkemedel medan naturläkemedel är samma sak som att droppa en droppe medicin i en kanna vatten. Medicin ger med andra ord väldigt mycket högre effekt. Det krävs år och år av forskning för att ett läkemedel ska få säljas på recept. Det är säkert och riskfritt till den grad som är möjlig. Ett naturläkemedel kan vara förorenat 1000 grr om, om man vill dra det till sin gräns, och det vill man om man vill vara säker. Länk.

Blog Image
Blog Image
Hälsokost:
Var ska man börja?? Vitaminers inverkan har jag redan pratat om så jag ger en länk dit. Vad finns det mer? Det finns mkt skit som inte ger någon effekt alls, som små äckliga drycker med sjögräs i o.s.v. Dem tar jag upp nån annan gång för de känns inte särskillt intressanta endå. Allt som heter "light" eller "lågkalori" är ett första varningstecken. Vi behöver fett, vi behöver kolhydrater, och vi behöver proteiner. Att byta ut t.ex. sackaros mot aspartam är ett grovt nedköp. Alla vet om det här, ändå kommer hela tiden nya "hälso"-kurer som går ut på att grovt minska andelen av den ena eller andra (eller två!) till ruskigt farliga nivåer. När du tappar vikt kan det bero på två saker: Du mår riktigt jävla dåligt, eller du håller på att komma i form. Det sistnämnda går inte uppnå genom att eliminera vitala delar av din metabolism. Dem är där för att du fungerar med dem, inte utan.

Blog Image

För att ta ett exempel bland väldigt många och vanliga: Bland det fånigaste jag hört i hela mitt liv är s.k. Raw-food. Det är otillredda grönsaker. ... Det är allt, inget mer. Här är ett exempel på när två av orden som förklarades högre upp tolkas helt vridet - naturlig och alternativ.
En otillredd måltid tros vara nyttigare för kroppen än en tillredd, återigen handlar det alltså om naturlighetstilltro. "Grönsakerna tappar många näringsämnen om de tillreds". Visst, om det är så att du av alla kan tillgodogöra dig mer av grönsaken genom att äta den rå istället för att i processen att få ut mer av den (tillaga den) dessutom tappa en liten del av näringen som potentiellt finns, ät då en grönsak till maten utan att koka den först, men sluta inte tillreda resten av maten! Medellängden idag är ofantligt mycket högre än innan vi (läs förfäderna) började tillreda maten, det har gått närmare 1 miljon år sedan vi kom på att det är en ganska bra grej att laga mat istället för att plocka den direkt från träden eller myrstacken, och vi är därmed födda med konstruktionen att äta så mångsidigt som möjligt. Vi kan inte bryta ned och tillgodogöra oss all näring utan att tillaga det först. Prova att äta bara rötter, nötter och bär i en vecka så får du se att du inte mår så bra, även om du troligtvis överlever tills fettreserven i kroppen tar slut och din kropp börjar äta av dina muskler. Eller varför inte prova käka rått kött dagligen?

Hela hypen om viktminskning späs på av media varje dag, och enligt mig på helt fel sätt. Det handlar inte om att sluta äta, för då garanterar jag att värre följder än fetmarelaterade kommer uppstå. Det handlar om att folk som väger 130+ (med 1000-tals undantag förstås) inte använder den energi dem stoppar i sig. Ät mindre ffs, köp inte dyrare mat där sockret är ersatt med diabetessubstitut, då äter du bara mer.

Blog Image

Det är inte särskilt svårt att förstå det här, ändå verkar det som mer än 75% köper hela förvillingen! (Baserat på hur många som hellre köper light än vanligt och inte är i medicinskt behov av det.)


  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.