nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Nya Kiselbatterier tar ett jättesprång

Vetenskap & TeknikPosted by Fredrik 2008-07-21 13:09:48
För alla med en mobiltelefon, mp3-spelare, bärbar dator, eller något annat som alltid måste laddas innan läggdax, kommer en glad nyhet troligen snart. I Standford har en assisterande professor i materiallära vid namn Yi Cui lett arbetet för utveckling av en ny typ av baterier som är enormt mycket effektivare än innan.
[Länk till artikeln på Science Daily]Troligen använder din telefon eller annat bärbart som går på el ett Litsium-jon batteri. Dem fungerar som alla andra baterier; elektronerna samlas på ena sidan (batteriet laddas upp) och puttas sedan självmant över till andra sidan när man behöver dem. Till anoden (där själva laddningen samlas vid uppladdning) används kol, för att det håller sig länge och kan samla upp en hel del joner. Men det finns ämnen som klarar att hålla mycket mer, och det vet man sedan länge. Problemet med dessa andra ämnen är att de trasas sönder fort, och därför användar man dem ofta inte i uppladdningsbara batterier. Kisel, t.ex. är ett sådant ämne. När man laddar upp en bit (som i ett batteri, en tunn film eller dylikt alltså) sväller det mycket och när man laddar ur det krymper det igen, vilket gör att det slits väldigt fort och är oanvändbart i längden.

Men, det har man löst nu (I december förra året kom de på det, men nu närmar det sig vara helt klart dessutom!). Nanoteknik (ett ord som slängs omkring mer än "extra" och som egentligen bara betyder "teknik i nano-skala", alltså väldigt litet) av kisel löser problemet. Istället för 2 timmar aktivt användande av mobilen så skulle man komma upp i 20! ("kommer man upp" gör man, men det finns inte att köpa än). Istället för en bit Kisel i batteriet är det istället en massa trådar i nanostorlek. Dem sväller såklart även dem, men eftersom de är så tunna till att börja med kommer svällningen bara göra att dem sitter tätare varandra, och främst att svällningen inte påverkar alls lika mycket, och alltså tär det inte lika mycket på kiseln.


Blog ImageBild A) är kiseltrådarna utan uppladdning, och bild B) är kiseltrådarna med uppladdning. Bilderna är tagna i samma skala och upplösning (med elektronmicroskop, så det är inget vanligt ljusfoto, men hade vi kunnat se det, hade det sett ut såhär)

Det låter kanske inte som ett stort genombrott för alla, men tänk på vad man kan använda det till! Elbilar, hus med solceller, iPods som du laddar en gång i månaden o.s.v. Cui själv sa "It's not a small improvement, it's a revolutionary development."

Grattis världen!
/ FredrikInfon och bild kommer från
Stanford University,
"New Nanowire Battery Holds 10 Times The Charge Of Existing Ones.".
Publicerad artikel i Science Daily, hämtad 23 Juli, 2008, från
http://www.sciencedaily.com­

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.