nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Mafia

ÖvrigtPosted by Fredrik 2007-08-22 16:14:52
Alla visste att jag var nörd, men inte till hur stor utsträckning. Nu droppar jag bomben: Jag spelar mafia. 'Mmhm', imponerande bomb att droppa va?

Iallafall för den som inte vet, är mafia ett sällskapspel där man inte behöver något mer än en hjärna, öron, mun, (till viss grad ögon) och en arm. Det går till så att en spelledare/berättare delar ut lappar med roller på som bara den som får lappen får se texten på. Rollerna i ett standar-spel (eller N9, som det kallas i riktigt nördiga kretsar vad jag förstått.) är:
1 shefiff
1 läkare
X mafia
Y bönder

Självklart är X och Y olika antal beroende på hur många man är, men för att göra det tydligare är X oftast < Y.

Blog Image
Spelet börjar med natt oftast. Det finns två (ibland 3) faser i spelet. "Natt" är när den ihoptänkta byn, eller vad man nu vill ha för tema, sover, eller så långt spelet går- alla blundar. På natten vaknar Mafian, Sheriffen, och Läkaren upp i omgångar (ordningen spelar mindre roll). Berättaren talar om för spelarna när det är dax för vilken roll att vakna, och när de ska somna.

När mafian vaknar öppnar de, och endast de, ögonen. Därefter pekar de gemensamt på någon de vill döda, så att berättaren ser beslutet. Därefter blundar de igen.
När Läkaren vaknar, pekar denna på en person de vill skydda från mafia den natten. Om denna alltså pekar på samma person som mafian pekat på, dör den personen inte.
När Sheriffen vaknar, pekar denna på en person den vill syna. Berättaren svarar med en tumme upp för god, och en tumme ned, för ond.

Därefter vaknar alla, och dagen börjar. Berättaren...berättar om någon dött under natten eller inte. Sedan är det upp till spelarna att diskutera och komma fram till vem dem tror är mafia. Kommer >50% av spelarna överens om att någon är ond, röstas denna ut. Röstningen får gå till hur som helst, det är upp till berättaren att avgöra. När någon röstats ut, eller berättaren beslutar att ett resultat inte kommer att fastställas inom rimlig tid, blir det natt igen.

Den tredje fasen kallas solnedgång. Det används på olika sätt, men vanligast är att berättaren säger att nu är dagen nästan slut, och ger en tid inom vilken ett beslut måste fattas innan det inte blir någon utröstning.

När mafian består av 50% utav spelarna som fortfarande lever, har de vunnit. När de goda är de enda som finns kvar, har de vunnit.

Spelet kan varieras med vilken berättelse berättaren orkar ge som krydda, samt med otaliga andra roller med andra egenskaper.
Passar perfekt på fest när man inte har något annat att göra, eller bara som sällskapspel såklart.

På internet spelas spelet genom forum, där man istället för att läsa ansiktsuttyck och lyssna, läser. Det är svårare att se lögner, men det ger utrymme för väldans massa fler roller, specialregler och teman, vilket gör det lika roligt, och ibland svårare. Det krävs mycket tänk och/eller att ha sannolikheten på sin sida för att vinna, oavsett hur man spelar.

Här finns en skön flash-film om rollerna: Klicka
Här finns lite info om spelet i sig: Klicka (ganska boring men endå)

Så, det var det.

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by evil-wardrobe-ape 2007-08-30 00:07:40

(med bränströmröst) "käääften då! du är en skepssch..skeeptliktee..SKEFFFF..tönt!"

spöa mig i starcraft är för det första inte ens svårt. Jag skulle kunna spöa mig i starcraft. just det... För det andra dementerar jag det faktum att jag spelar starcraft. för det tredje så ljög jag nu. för det fjärde äääh öööh hörs då!

Posted by Fredrik 2007-08-29 23:18:30

Haha :D Du är med andra ord en....skeptiker! ^^
Tja, om spöa dig i Starcraft senaste 7 omgångarna är att vara social så...tja, sure.

"Shut up!"

Posted by evil-wardrobe-ape 2007-08-29 19:52:23

oj, oj, OJ, OOOOJDÅ! kunde inte ens i mina vildaste fantasier ana nördnivån! Du menar alltså att du fortfarande är en kontaktbar individ som fungerar i alla de sociala situationer vardagen har att erbjuda? Jag tvivlar, men jag är väl kanske en tvivlare? (vilket man självklart är om man tvivlar på något, vore konstigt annars)