nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Äntligen en riktig köttätande växt!

Vetenskap & TeknikPosted by Fredrik 2009-08-20 17:20:27
När man läste Kalle Ankas pocket eller såg något skönt TMHT-avsnitt när man var liten fanns det ibland köttätande växter som hotade att äta upp hjältarna. Men när man bad om en till fönsterbläcket hemma möttes man av stor besvikelse när den var 1*1*5 cm stor och åt bananflugor (vilket i mitt tycke är på gränsen till vad man kan kalla kött) på natten när ingen såg det...

N
u däremot har man äntligen hittat vad jag själv skulle kalla en köttätande växt, eftersom den faktiskt äter kött - däggdjur till och med, möss för att vara exakt. Sjukt att man inte kände till den här innan, men tydligen är den sjukt ovanlig och finns bara på relativt hög höjd i Filipinerna (högsta punkten på öriket är 2 954 m, och det här var lägre ned, men ändå svåråtkomlig tydligen). Botanisterna som upptäckte den gav den namnet Nepenthes attenboroughii, efter David Attenborough, känd från TV. Plantan får djuren att hoppa in i dem (kanske för att gömma sig, eller för att det luktar gott, ingen aning) och sluter sedan igen sig och bryter ned djuren med syraliknande enzymer. Värd att plantera runt soptunnorna?

Fotot och infon är snodd från nyhetsartikeln på Brittiska telegraph.

/

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.