nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Mosade bin till OCH efter frukost??

Nattorg topicPosted by Fredrik 2008-10-23 03:01:58

Jag har egentligen inte tid med det här, men jag får ont i huvudet om jag inte får det ur mig: ”#¤%&/()(/&%¤. Idiotiska människor! Vad är det nu då, undrar ni kanske? Svaret kan man läsa nedan (om man kan läsa).

Jag försöker undvika all reklam, på grund av att jag lätt blir förbannad på hur lättlurade människor kan vara. Bevisligen kan människor det, eftersom de infantila reklamerna fortsätter produceras och alltså ger gensvar. På tv, de idiotiska reklamernas bästa vän, såg jag häromdagen reklam för någon meningslös ny hudvårdserie, vars huvudingrediens är….bidrottninggelé! Hur vidriga kan produkternas PR-folk bli? Jag ser bara två alternativ till hur namnet kan ha uppkommit:

1) Det är gjort på mosade bin…men inte vilka bin som helst, utan bidrottningar. (Som förhoppningsvis bekant finns det 1 bidrottning per bisamhälle) Det innebär att dem skulle behöva odla bikupor, för att sedan plocka ut bidrottningen, mosa den, och pressa ut den till gelé. Låter inte särskillt ekonomiskt, men de kanske använder bivaxet och honungen också. Det låter inte heller särskillt hygeniskt, men de kanske filtrerar bort amöbor och andra parasiter innan de pressar gelen till de små kapslarna folk äter / blandar ihop gelen till den kräm människor stryker över sin hud. Sexigt värre!

2) Något geni på PR-avdelningen läste en studie som visade att bin innehar flera av de näringsämnen som andra djur har (häpnadsväckande!) och beslöt sig för att blanda ihop några av dem till en vidrig gelé. Varför valde dem just bidrottningar?? Hur de skiljer sig från andra bin låter jag vara osagt, men jag ser inte riktigt kopplingen mellan näringsämnen och bin…

3) Det kan vara ren bidrottning-föda, vilken består av en mix av honung, pollen och enzymer från körtlar i de andra binas halsar...

Blog Image

Mmm, jummy! Speciellt bakre delen av kroppen ser god ut.

Så, jag försökte kolla upp det. Efter mycket (ca 10 mins) sökande på nätet hittade jag inte en enda tillverkningsmetod beskriven, så jag fick ge upp hoppet om att få rätsida på om alternativ ett eller två är rätt. (Hittade sedan alternativ nr 3 på en sida, kanske stämmer den? Verkar troligast!) Jag gav dessutom upp för att allt jag hittade var genialiska försäljarsidor för allt från ”hälso”tillskott till hudvårdsserier baserade på bidrottninggele (HUR GÅR DEM RUNT?). Så, vad innehåller skiten då? Nedan är en innehållsförklaring från en av sidorna (jag tänker inte ge dem gratis google-träffar) som säljer flera produkter med skiten i:

Näringsinnehåll i bidrottningele: vitamin A, hela B komplexet som B1, B2, B6, B12, B5( pantotensyra), biotin, folsyra och inositol( som främjar hårväxten), C, D & E.
Mineraler: calcium, koppar, järn, fosfor, potassium, silikon och svavel.
Bidrottninggelen innehåller likaså 18 enzymer, 19 proteiner och aminosyror samt 28 andra ämnen (bl.a fruktos och glukos). Ca 4 % av innehållet har man inte kunnat identifiera.

Blog Image

OK! Det känns inte helt ok att de säljer silikon för oralt intag. Troligtvis är det kisel i, inte plast, och de har ingen aning om vad de säljer, men det låter ju bra.

Vad har vi mer för godis i då?
Wow! HELA "B komplexet"… förutom B3, men de kanske glömde den…

B9, eller inositol som de väljer att kalla det (vetenskapligt va?) är inte ens en vitamin, utan produceras av kroppen, och intag är alltså meningslöst / kan inte tillgodogöras.

B12 känns lite vagt med tanke på att det kan vara grymt många olika molekyler. De allra flesta kan bara produceras av bakterier, men den vanligast förekommande i sådana här produkter kan bara produceras på - konstgjord väg! Undra hur de klämde ur det ur de stackars bidrottningarna. Hur gjorde ni, ni verkar ju ha asbra koll på hur naturen fungerar, hälsobutikerna?

Mineraler då, föutom redan nämnt kisel:
Potassium? Wtf? [googlar] Aha, de menar kalium! Det är inte 1912 längre. De som säljer skiten har ingen aning om vad det är, men det låter ju bra!

28 andra ämen?? Vilka är dem ämnena? 28 av 117 känns lite väl snävt att gissa på. Det kan vara uranium... jag chansar på cadmium. (Men vänta, de nämner ju fruktos som exempel, är inte det en sockerart? jo)

Äh, vi går vidare:
Det OKÄNDA! 4 %, skojar dom? De erkänner alltså att de inte har en aning om vad 4% av innehållet i skiten består av. Kanske är det parasiterna, kanske är det kattpiss, eller magi - vem vet? Inte dem i alla fall. (däremot såg jag på southpark för ett tag sen att kattpiss är starkt beroendeframkallande, kanske det dem är ute efter isåfall!)

18 enzymer. Måttligt med tanke på att det finns 6000 st eller mer. Och de 19 proteinerna, är det ytterligare 1 då, förutom de 18 enzymerna? Eller är det 19 extra? Jag blir lätt förvirrad av sånt här...

Blog Image
Det står även att vissa av ämnena förekommer bara i kvantitet av några få mircogram per gram gele: Jag hoppas VERKLIGEN att det bara handlar om microgram! Att passera det rekomenderade dagliga intaget med 1000000 gånger låter inte särskillt bra, eller vad säger ni, hälsobutiken?

Det roligaste var ändå en kommentar som en stackars köpare skrivit ned på sidan:

Karin Juhnell, en köpare av g-y-m-g-r-o-s-s-i-s-t-e-n-s bidrottninggele : Efter några veckor försvann min acne och min mens blev regelbunden igen.

Hahahaha. Vilken tur att hennes mens blev regelbunden igen efter några veckor! Hon verkar ju må asbra. Och hennes acne försvann också- wow, ät dina kapslar med vidrig gele i några veckor till så ska du se att dina finnar ploppar upp igen, eller hade du haft samma finnar i flera år?

Jag hoppas att ingen jag känner någonsin köper bidrottninggele! Vill ni ha fin hud så dusha och ät mångsidig mat. Vill ni....leva, så ät mångsidig mat och träna lite ibland, ta en promenad til bussen t.ex. Då får ni i er de vitaminer och mineraler ni behöver, till skillnad från om ni köper äcklig gelé för 300 kr burken.

Tills vidare /Fredrik

  • Comments(4)//nattorg.grattisasien.se/#post76