nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Modeord inom naturförvillar-kretsen. Del 2: "Alternativ medicin"

Nattorg topicPosted by Fredrik 2008-08-26 00:11:30
Ok, till förklaringarna:

Alternativ medicin:
Detta är troligtvis det farligaste av de 4 kategorier jag tar upp. Att ens benämna det som "alternativ till vanlig medicin" är skandalöst! Många liv skulle sparas och mycket smärta skulle förhindras om människor slutade tro att följande var realistiska alternativ till riktig läkarvård. Det är dem inte, de är skitsnack och hjälper ingen med de mycket verkliga problem som finns. Läkare och medicin kan hjälpa dig, inte "alternativ" medicin (läs icke-medicin)

T.ex. akupunktur, kiropraktik, homeopati, zonterapi/ reflexologi, akupressur, ayur veda (element-tro), o.s.v. o.s.v. är metoder som florerar som mirakelkurer i förvillarkretsen. Jag behöver väll knappast gå in närmare på att de inte fungerar, men här är några korta drag (Vill någon ha mer om någon särskild del hojta till så ger jag med glädje fler länkar än de jag gett här, skulle bli för fullt annars):

Blog Image


- Att sticka nålar i huden ger bevisligen inga effekter förutom smärta och således ökad blodcirkulation till punkten. I sig är det ibland positivt (t.ex. för smärtlindring vid förlossning: det skall dock nämnas att det finns effektivare metoder än akupunktur för det ändamålet) men hjälper knappast till att bota abstinens, benskörhet eller enfacelit... Chi/Qi/Xi (magisk "själsenergi") har dessutom inga bevis. ny länk

- Att flytta på ledvätska mellan två kotor i ryggen ger bevisligen inga effekter förutom njutning/smärta och temporär avslappning i ländryggmuskeln. (snäppet sämre än en massage alltså, vilken kan ge tillfällig avslappning i de flesta muskler) länk.

- Att dricka destillerat rent vatten har ingen annan effekt än de allmänt kända såsom uttorkning eftersom salterna i kroppen väller ut och omöjligrörande av fungerande celler. Att dricka vatten utan spårämnen av medicin eller extra näringsämnen är självfallet samma sak som att dricka vanligt kranvatten. M.a.o. innehar vatten inget minne av något slag.

- Kroppen har inga geometriska zoner vilka innehar magisk energi... vet inte vad mer jag kan säga om det.

- Inga studier visar på annat än smärta (och om man har "tur" upplevd värme/kyla) vid tryck på nervknutar (effektivare resultat med samma mål får man genom att direkt stimulera nerverna, men vad det skulle vara bra för vet ingen, och allt pekar starkt på att det inte är det - bra alltså).

- Sedan antiken är den gamla tron på att allt skulle bestå av 'element' (jord, eld, vatten, vind) motbevisad av atomfysiken.

Blog Image

Varför
människor väljer att tro på sådant här skitsnack kan säkert ha många orsaker. Jag tror den främsta är otillräcklig allmänbildning och för svag publik respons mot bedrägerier. Spökjägare får florera på "allmännyttig" tv (tv4) och tillhörande systerkanaler (bl.a. TV4+), och media i allmänhet frossar i övernaturliga historier. Så fort någon på tv inte tänker till eller rentav är trög kommer det att lura flera tusen till att sluta tänka kritiskt, det är vad jag tror.

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post71