nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Modeord inom naturförvillar-kretsen. Del 4: "Biodynamisk odling"

Nattorg topicPosted by Fredrik 2008-08-26 00:07:51
Biodynamisk odling:
Det är ett antroposofiskt begrepp och inget annat än ren och skär förvilling. Man har ett kretsloppstänkande som vida passerat den fysiska världen (läs den enda världen), och involverar t.ex. att man avgör när en gröda ska sås beroende på hur himlakropparna står på himlavalvet (!) Astrologi med andra ord. Bakom kulisser av fina ord som "samklang med naturen" ligger inget annat än stenåldersmentalism utan några som helst vetenskapliga tankar - man tror till exempel att kemin i levande materia skiljer sig väsentligt från kemin i död materia. Man tror att man gynnar växternas "egna livskraft" (som om något annat liv skulle avgöra...) genom att vattna dem med vatten som en gång varit i kontakt med näringsämnen, men inte längre är det...

Blog Image

Det är helt enkelt vidskepelse och nyck utan eftertanke över huvud taget. Man har utgått från en riktig premiss att kretslopp förekommer, förvridit den bortom igenkännande, kastat in homeopati, astrologi, vidskepelse och tro på andar, och kallar den sedan etablerad. Det finns inga belägg för någon effekt av de biodynamiska metoderna till denna dag, och det hela har fortgått med namn sedan 1930-talet. Man tycker att de borde ge upp?
Vid universitetet i Kassel i Tyskland undervisar en Tom Baars i biodynamiskt jordbruk. Han är även troende reinkarnationist och tror att man kan kommunicera meditativt med växter. Det är en skandal för Tysklands forskarvärld (och resten av världen) att denna T. Baars med tydliga vanföreställningar tillåts undervisa på ett universitet. Det är som om kreationisterna skulle få undervisa biologi, och ändå använder sig och köper folk varor märkta med "Biodynamiskt odlad" på etiketten!

Ockultism, är ett äldre ord för det hela.
Att det har förekommit i tusentals år betyder inte att det fungerar, och att nyare metoder skulle vara obeprövade. Vi har en extremt mycket högre ribba nu än på stenåldern, och för att passera den krävs bevis, inte tillbedjan till jorden och stjärnorna och påhittade resultat.


Blog Image
/över&slut


  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post69