nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Vitamin X?

Nattorg topicPosted by Fredrik 2008-07-18 00:21:01
Satt på landet och pratade och spelade spel långt in på nätterna i slutet av förra veckan. (Förlusterna radades upp, utom en lagvinst i Risk) Det slutar aldrig att vara kul. Kom in på allt möjligt, bland annat kiro"praktik" och spöken. Ibland önskar jag att jag hade bättre minne och kunde glänsa vid diskussioner om hokuspokus och dylikt som ovannämnda ämen. (som en uppdatering om kiropraktiken jag skrev om för ett tag sen: är sidan numer nedlagd, om jag inte nämnt det förut, det kom aldrig upp något på sektionen dem hade om "forskning". Antar att de gav upp eftersom de inte hade något att komma med, hehe). Man sitter ofta och har sjukt bra argument på tungan men är tyst för att man inte vill säga något ogrundat...

På tal om det! Pratade om kost och sådant idag. Själv äter jag mest skräp och har inte mått dåligt av det, men det kanske kommer med åren. Iallafall insåg jag hur man ofta pratar om vitaminer hit och dit. Vad jag förstår var den hypen på 70-talet och jag har aldrig riktigt greppat det hela, men många tror ju helt blint på det fortfarande... En sån där grej som inte försvinner antar jag. Det är konstigt. Varför skulle kroppen må bättre av ett överskott askorbinsyra? "Den här frukten/bäret är JÄTTEhälsosam för den är rik på vitamin bla och vitamin ble" Om kroppen skulle kunna boosta sitt imunförsvar när man äter mkt körsbär eller blåbär eller apelsin borde man ju må skitbra hela tiden om man käkar det varje dag. Så är det inte. Så varför skulle kroppen göra sig av med förkylningsvirus lättare när den fick extra C-vitamin?

Blog ImageBilden är från nån hudvårdsreklam: suck, återigen, om vitamin C i huden skulle vara så låg att den inte klarade att tillverka kollagenen (vävnaden) skulle det nog märkas när den ramlade av. Men främst: HUDEN ABSORBERAR INTE KRÄM SOM STRYKS PÅ DEN! Ät en apelsin en gång i veckan så är du safe! damnit.

Kroppen behöver vitaminer, inget snack om saken, men när den har sina vitaminer är det ju nog. Extra spelar ingen roll, dem rensas bara ut... Ta C-vitamin till exempel: Jag vet att den finns i blodceller (för den finns i nästan alla typer av celler) men den krävs inte för att imunförsvaret ska fungera. Har man en förkylning äter blodkropparna upp bakterierna och dör, och fler celler tillverkas, men äter du bara din mat kan du vara säker på att vitaminerna finns där och allt funkar fint... Utan askorbinsyra fungerar såklart inte kroppen, eftersom många enzymer inte skulle tillverkas och så vidare (plus att, vem vill inte ha dopamin? ;) ) men skulle någon ha så lite i sig att det saknades skulle det nog märkas när tänderna och naglarna lossnar i form av sjörbjugg (<-stavning?), inte genom att förkylningen tar till...

Överdosering är nog svårt eftersom kroppen lever med det, men någon form av giftighet har det ju. Syreförgiftning eller vattensjuka är ju illa, men vitaminer har väll ingen dött av? (jo, fast inte C, enda risken där är väll att spendera massa onödiga pengar, sämre än att betala för luft... så så himla farligt är det väll inte, men onödigt.)

Aja, ialfl
I helgen blir det mer paddlande (kajakade lite på landet i går), fast med kanadensare (om vädret blir bra).
/Hörs då!

ps. Som vanligt är jag givetvis bara tacksam om någon förklarar för mig om jag har fel, om det är något jag missat här? ds.


  • Comments(2)//nattorg.grattisasien.se/#post64