nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Earth Hour = bullcrap

Nattorg topicPosted by Fredrik 2008-03-30 22:00:40
En timmes nedsläckning igårkväll, är det någon som lagt märke till det fenomenet?
"Earth Hour" kallas det och meningen med det hela skulle vara att spara in på energin en timme över hela jorden för att hjälpa till att rädda vår planet från växthuseffektens negativa konsekvenser. Det var inte så att kraftverken stängdes av, nejnej, det var helt enkelt en organisation som ledde det hela och värvade medlemmar genom att ljuga, och det gör mig sur som ni säkert vet.


Det var lite under miljonen användare på communityt facebook som deltog, vilket inte är särskillt många i perspektiv, men säkerligen fler som deltog totalt sätt. "Släck alla era lampor och stäng av TV:n så ska vi visa dem jävlarna som producerar el att vi minsann klarar oss utan" löd mantrat ungefär (inte citerat rakt av direkt, men ungefär). Hutlöst många gjorde detta jämfört med vad man kunde vänta sig tycker jag. I min mening är det bara ett stort jippo för att lätta på folks samveten, få dem att tro att dem hjälper till på något sätt. Vad som är skrämmande är att ingen av dem som satt på facebook verkade ens kapabla att ta till sig kritik angående det hela. Någr stycken skrev i ärlighetens namn att det hela inte skulle ge någon effekt över huvud taget (eftersom energibolaget troligen skiter fullständigt i om någon struntar i att använda elen en timme, energin kommer produceras och CO2 kommer att släppas ut i precis samma grad som om inget hade hänt). Svaren från dem som gjorde det var "du är bara pessimistisk, det funkar visst" och "om alla bara kan göra lite så kommer det hjälpa!". Suck. Varför kan dem inte bara släcka sina lampor, skärmar och annat varje gång dem inte behöver dem? Det skulle ju ge effekt. Då skulle elbolaget märka att det inte behövs liika mycket el och alltså producera mindre, annars förlorar dem pengar. Att alla släcker lamporna en timme spelar ingen som hälst roll. Elbolagen är inga skurkar, dem producerar så mkt el som människor kräver.


Det bästa var när Tiffany, 24 från Colorado helt utan sarkasm skrev "It's now 8:35 and I'm sitting here in the dark! This is sooo awsome!"
Haha, utom att helt enkelt strunta att ifrågasätta om det hon gjorde var bra till att börja med, satt hon med datorn inkopplad och surfade under tiden hennes searinljus brann ned. Hon var inte ensam om det. Någon påpekade det när någon annan gjorde samma sak och svaret blev "I'm using WiFi and batterys smart-ass!".
Haha, bra gjort, det hjälper ju faktumet att du använde energi att ladda upp batteriet så det kunde räcka hela din självlurade timme.

Jag funderade dessutom på- om det hade varit fler, säg 1 % istället för 0,01%, hade näten skadats något då och det hela hade tillochmed förvärrat istället för att i det här fallet inte ge någon skillnad för situationen? Men tydligen är det stora spänningsskillnader vid frukost, lunch och middagstid varje dag endå i näten så de klarar sånt. Tack för det i alla fall. Missinformation skadar oftare än man tror annars och jag tycker det är allas skyldighet att använda huvudet.

Som manifestation att det finns ett energislösande funkar väll idén, men då ska man fan inte gå ut med mantrat "spara elen! rädda vår planet", utan snarare "det här hjälper inte själva situationen, men det är ett bra sätt att få folk att lyssna på vad vi säger sen efteråt". Jag menar, fler än jag reagerade ju på det hela, men har man det som mål kan man ju lika gärna tända 1.000000 ljus på en stor parkering i varje stad och sen säga åt folk att släcka lyset när dem går ur rummet. Eller leja någon som kan äta spik utan att dö och visa det på tv. Ungefär lika meningsfullt som Earth Hour.

Jag skulle vilja säga att tanken var god, men tyvärr saknades tanke till att börja med. Ska man göra något kan man väll lika gärna se till att det gör någon skillnad mot att inte göra något.

/över & slut

(uppdatering efter earth hour:
Förbrukningen (i Sverige) gick i medel upp 1,3 procent/ 228 MW, från prognosen elbolagen ställde på 17 644 MW till 17 872 MW. "Det är för de som gillar jämförelser, lika mycket som 3,8 miljoner 60-wattslampor eller som ett par tre hundra elvärmda villor. (...) Och för att vara extra tydlig, jag är inte emot att man sparar el, men att spara el utan att förbrukningen går ner verkar poänglöst.", skriver Elprisbloggen.)  • Comments(2)//nattorg.grattisasien.se/#post59