nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

The Golden Compass

FilmPosted by Fredrik 2008-02-10 15:50:36
Titel........The Golden Compass
Sedd.......8/2 08
Var.........Hemma
Speltid...113 min
Genre.....Fantasy / Adventure


Blog ImageMed lite avsmak såg jag den här posteraffishen på väg till videobutiken för några månader sedan (i december tror jag). Det såg ut som vilket värdelöst nytt manus som hälst, producerat bara för att dra in lite extra cash vid jul, så jag undvek den och skrattade åt hur töntig den verkade. Sen fick jag höra av en polare att han läste en bokserie vid namn "His Dark Materials" och dä första boken hette "The Northen Lights", men att han bara fått tag på den Amerikanska utgåvan - "The Golden Compass". Så jag frågade honom om det och det visade sig att Philip Pullman skrivit böckerna, och att de tydligen var bland de bästa low-fantasyböcker han läst. Utgivarna i USA köpte dock inte principen (har mina fördomsfulla gissningar till varför längre ned), men då Pullman skickade in den igen, under annat namn, köpte dem det direkt.

Jag blev klar med den första boken, som ungefärligt täcker filmen, och nästan hela andra, innan jag såg filmen. Det var tur, för som vanligt skippar filmerna mycket av själva tanken bakom böckerna de görs på, medan handlingen för filmen frammåt mer. I filmen finns nästan alla viktiga delar av handlingen med, vilket är bra, men vad som gör filmen sämre är att allting beskrivande och förklarande hoppas över nästan helt, och man hoppar raskt mellan Lyras (huvudpersonens) färds delmål.

I slutet av filmen har de kastat om två av de stora händelserna och det allra sista får man inte ens se, jag antar att de satsar på en storslagen början i nästa film.
Något mer som är illa är att medan de som sagt nästan helt och hållet struntar i att förklara allt bakomliggande till händelserna, tar de bort mystiken helt angående de andra världarna & varför "dust" är så viktigt.

Blog ImageDessutom, till råga på allt, har de ändrat dialoger som förklarar vad de tror om "dust". Det är "magesterium" som styr, och i filmen får dem det att låta som legenden berättar om att dust kom till när människorna trotsade de styrande, vilket inte fungerar eftersom de stryande är människor. Egentligen tror de att dust är ren synd och kom när människorna trotsade gud i bibeln. De berättar inte att Lyras Aletheomiter fungerar p.g.a. dust, och att dem strömmar ut från norrskenet. De berättar inte heller att kyrkan är synonymt med "magesterium" och att vetenskapsmännen är en motvikt och sällan håller med kyrkan. Det är en maktkamp där kyrkan vill hålla kvar makten över folket, och gör allt för att undanhålla vetskapen om att dust kanske inte alls är någonting dåligt, snarare tvärtom...

Skådespeleriet däremot tycker jag klarar sig utmärkt. Det är inte skådespelarnas fel att manuset suger. Dakota Blue Richards i sin första roll någonsin på film är riktigt bra som Lyra, och de andra gör sina roller så som man man önskar, men kanske något undantag. Lord John Faa är inte tillräckligt intelligent, och Farder Coram inte tillräckligt gammal.

Jag rekomenderar verkligen inte att se filmen innan man läst boken, för när man väl läst boken kan man istället njuta av att se hyffsat snygga animationer, och jag lovar att en talande isbjörn inte alls är lika dåligt påfund att ha med i en berättelse om man läser boken istället för att se filmen.

Trots att filmen i sig inte håller måttet, är storyn grymt bra i boken, och animationerna är snygga. (Kanske hade jag tyckt bättre eller sämre om filmen om jag inte läst boken innan; Om jag inte läst den finns risken att jag tyckt filmen var töntig, men samtidigt hade jag inte stört mig på att berättelsen inte riktigt stämmer.) Därför får filmen ändå en 2:a, med risk att vara för snål eller för givmild...
Blog Image

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post56