nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Jordnedgång

Vetenskap & TeknikPosted by Fredrik 2007-11-15 02:09:33
Blog ImageBlog ImageVem skulle säga nej till en sån här kvällsvy? Förutsatt att man hade syre o så där.

Man får tycka vad man vill om att lägga pengar och resurser på att skicka ut saker i rymden. Hur mycket det kan hjälpa oss är nog både obegränasat men onårbart just nu. Kanske borde vi fixa lite problem här nere först tycker en del. Tror dock att rymden kommer hjälpa oss mycket i långa loppet, kanske bara inte så mycket just nu. I alla fall, det var inte en diskussion om rymdbudjets jag ville skriva om - det enda jag ville var att posta den här bilderna. Det är en japansk prod som är i omlopp över månen på nåt konstigt sätt, och lyckats ta foton på en jordnedgång. Det är helt sjukt snyggt. Jorden lyser oerhört starkt här, mycket starkare än vad måner lyser på oss (4 gånger så mycket). Tydligen är det väldigt svårt att lyckas ta ett sånt här foto (även bortsätt från att du måste ta dig dit och överleva), på grund av månens självrotation är en jorduppgång/jordnedgång tydligen väldigt ovanligt (d.v.s på en plats) att få syn på.

Såg allt på Bad Astronomy, där en professor Phil Plate ofta har sådana här grymma inlägg, tänkte att jag borde härma honom den här gången.

Bilderna är jätteskarpa och mycket snygga, dem finns här & här.

Tyvärr är det inget jag kan ladda upp här, då servern är för vek / jag för tillfället inte har ftp till sidan.


Sov gott!

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post40