nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Antropomorfism eller determinism?

Nattorg topicPosted by Fredrik 2006-12-10 05:30:11
Det är säkert jättemånga som tror på någon sorts antropomorficerande gud eller något liknande. Jag tror dessutom väldigt många tror på ödet. Ytterligare tror jag att väldigt många förkastar tanken på all form av högre makt eller ordning i universum. Egentligen spelar det ju ingen som helst roll enligt mig, eftersom det endå inte finns något att lära från detta. Jag tror att många religioners sanna budskap är oerhört viktigt att bejaka, åtmindstone en hel del av dem (De som går ut på att helt underkasta sig någon annan människa kanske inte är värda så mycket eftertanke), men vad själva denna högre makt kommer ifrån eller inte, eller om den ens existerar alls, borde inte generera någon som helst debatt eftersom det med all sannolikhet inte spelar någon som helst roll vilket som stämmer eller inte, mer än för den som tror på just den uppfattningen såklart. Det finns helt enkelt inget att lära från hur det gick till när allt en gång skapades, och vad som styr våra liv just nu. Självklart kan det vara intressant att diskutera, även om det inte finns någon direkt mening med att veta om det.

När vi nu ändå är inne på ämnet, skall jag väll kanske lägga fram vad jag tycker verkar vara den sanna versionen av det hela. För att min förklaring ska fungera krävs det att du först medger och accepterar att allting någon gång började med en enda händelse. Det vore dumt att anta något annat. Allting måste ju ha börjat någonstans, och vad vore då bättre än att förutsätta att någonting hände? Du behöver inte tro på big bang, utan kan lika gärna tro på att en gud skapade himlen. Det spelar egentligen ingen roll vad du tror, bara du håller med om att någonting hände. Det borde inte vara så svårt att gå med på.

Ok, någonting hände. Vad jag tror sen är att: 'Every action has a reaction'. Det tror jag också alla ganska enkelt kan hålla med om oavsett vad ni tror på i övrigt. Tänk efter vad jag sa: För varje händelse sker en mothändelse. Sparkar du på en fotboll så kommer den tveklöst flyga frammåt. Jag säger inte att den måste flyga just frammåt, den kan ju lika gärna fara åt sidan, med den rör i alla fall på sig om du sparkar på den. Är du fortfarande med mig? Skulle du ha motargumentet att vinden kanske är jättestark just när du sparkar och det gör att bollen ligger kvar på exakt samma plats har du missat poängen med vad jag försökte säga. Mothändelsen av att du sparkar och att det blåser blir då att bollen ligger still. Är du med mig nu? Bra.

Då så, allting började alltså någon gång, troligtvis med en händelse, och alla händelser beror av andra händelser, oavsett vilka dessa är. Denna första händelse skapade alltså en eller flera andra händelser- det håller du med om? I så fall håller du även med om att dessa nya händelser ledde till ytterligare händelser och dessa i sin tur ledde till ytterligare nya händelser, fler eller lika många som antalet händelser innan. Huvudsaken är att händelserna skedde precis så som de skedde på grund av att händelsen innan ledde till dem under exakta specifika omständigheter. Just , var det exakt runt omkring det som hände, och därför resulterade det i en ny händelse som blev exakt sådär, just på grund av hur allting förehöll sig precis just då när det hände. Det beror alltså efter några händelser inte längre bara på att 'bollen sparkades' så att säga, utan på hur hårt den sparkades, och hur mycket det blåste, och hur hårt fotbollsskona var knutna och hur duktig du som sparkade på den är just på att sparka en boll dit du vill ha den. Med andra ord beror händelser ofta på väldigt många saker, inte bara en.
Men, den där allra första gången. Då var ingenting innan. Det var inte varmt, kallt, ljust, mörkt. Och även om det var det, så var det i alla fall på precis ett sätt. Allting var som det var. Är du med på var jag vill komma med det här tjatet om händelser nu? Just det: Allting beror på den första händelsen. Det var den som fick de andra att hända, och alltså även dem efter det, och så vidare, ända fram till att du sparkade din fotboll framåt. Allting som händer beror på vad som hände innan.

Det är här jag komer tappa flest: Även de val du gör beror på den där första händelsen.
Jag sa ju det, nu tvekar många som inte gjorde det innan. För mig är det solklart, och lite konstigt om man inte skulle köpa det, men jag kan väll kanske förstå om man har svårt att acceptera att man inte styr över sitt eget liv. Men läs vidare nu, för det är absolut inte det jag menar. Det här är det svåraste att applicera tanken på. Att man sparkar på något och det rör på sig är inte så svårt att greppa. Det handlar om enkla fysiska lagar som de flesta förstår. De flesta är medvetna om att de gör val också, men av någon anledning är detta ändå svårare att förklara, trots att det är precis samma sak. Många skulle säga att det inte var något val om det inte var en själv som gjorde det. Jag tycker fortfarande det är ett bra ord för att beskriva det, och jag tycker fortfarande det var jag som gjorde och ska stå till svars för valen jag gör, ingen, eller inget annat. Vad jag menar är bara att de val jag gör, beror på vem jag är. Vem/hur jag är beror på allting som någonsin hänt mig innan jag gör ett visst val. Det beror på mina gener, och på mina upplevelser genom livet - medvetna och omedvetna. Mina gener beror på hur mina föräldrars gener blandades som beror på deras föräldrars gener o.s.v. ända tillbaka till mina absoluta förfäder, vilka de än var. Att de ens existerade beror naturligtvis på någonting annat, som i slutändan alltså måste bero på den där första händelsen.
Den andra delen av det hela då? Mina upplevelser, medvetna och omedvetna. Det omedvetna sägs kunna 'spela in' allting man någonsin upplevt med något av sina sinnen och skapa en personlighet, eller åtmindstone en 'minnesbank' att dra kunskap från för det medvetna. Hur allt det där hänger ihop varken vet jag eller behöver jag gå in på. Det spelar ingen roll för sakens skull. Oavsett, hur du är, beror på vad som hänt dig, och vad som hänt dig- den där stenen ungen på gården kastade i huvudet på dig, det där kärleksbrevet du fick i 2:an, det där första målet du gjorde på fotbollsträningen, eller för den delen det 572:a målet du gjorde- beror på någon annans beslut att agera på något sätt, eller på grund av att någonting hände sig av naturen. Varje steg du nånsin tagit, har påverkat dig på något sätt, format dig. Men alla de stegen, och alla andras beslut, och alla händelser som tycks ha varit slumpen, rent ut sagt alla händelser som någonsin hänt - har berott på att något annat hänt innan, och det skulle inte skett precis så spm det skedde om det inte vore för det som fick det att hända. Allting har hänt så som det måste, så som är den enda möjligheten till hur det kunde ha skett. Till och med vem du blir kär i eller när du dör beror på samma sak: Hela vägen tillbaka till den där allra första händelsen igen. Jag vet inte om det är direkt tydligt förklarat nu, men det är ett försök i alla fall. : )

Jag menar det inte finns någon som helst anledning att resignera bara för att man köper det jag just försökt förklara. Varför skulle det? Om valen nu beror på hur du är som person är det ju desto större anledning att göra de rätta valen. Jag tror absolut man kan ändra på någonting om man vill, genom att göra val. Det är bara det att det alltid varit bestämt att du ska göra just det valet, oavsett vilket du i slutändan än bestämmer dig för. Känner du att någonting är fel beror det på hur du är, och vill du ändra på någonting så beror det på att du är som du är. Som jag sa, att du är som du är beror på näst intill oändligt många saker - men de går ändå tillbaka till den där allra första händelsen, vilken den än må vara.

Det spelar som sagt ingen som helst roll om det stämmer eller ej, men det är var jag tror om saken.

Ytterligare en natt med inlägg, eller snarare morgon. Jag säger ju att man är mer kreativ på natten. Skriv gärna en kommentar till inlägget om du har något att invända mot eller så. Jag kanske inser att jag har fel?

peace and love
/Fredrik

2007-11-13 14:59:37

Har precis läst igenom det här inlägget igen, och vill revidera lite.
Det spelar troligtvis visst roll hur allting gick till när universum skapades, vi kan lära oss extremt mycket om hur världen fungerar dag av det, och det är viktigt.

Dessutom tror jag att jag var lite för trött när jag skrev detta, och hade dessutom inte tänkt igenom saker som jag gjort i efterhand.
Det där om religion... det är viktigt för många, men inte för mig, och jag tror inte att något budskap behövs från religionen... "gud är bara en låssasvän för vuxna" sa morgan freeman i någon film, och det tycker jag stämmer. Det är bara en ursäkt att fly från verkligheten. Det i sig kan hjälpa många, men jag tror att det finns verklighetsförankrade tankesätt som kan göra det lika bra.
.... jag förstår inte religion, och har nog aldrig gjort det heller... har försökt förstå det, men inte lyckats mer än vad jag skrev här ovan.

Sedan tror jag nog fortfarande på hela grejen inlägget vill säga, jag har inte hittat något som kan säga emot själva tanken...

  • Comments(3)//nattorg.grattisasien.se/#post4