nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Endygnsomställning

Nattorg topicPosted by Fredrik 2007-03-02 03:04:18
Jag har ytterligare en endygnsomställning att se fram emot just nu. Ni vet, när man når den där gränsen av vakenhet på natten och sömn på dagen att man inser: världen kommer inte riktigt gå med på det här den här gången heller, de kommer inte lägga några föreläsningar klockan nolltre, utan de som är, är klockan nollåtta, när jag sovit aldelles för kort tid för att gå upp, är det dax för en ny natt av film, filosofi, kreativt storslaget arbete och syrebrist. För att klara av dessa saker krävs följande:

- Vilja
- Styrka
- Mod

Nej, det är så, skratta inte. Jag har inte kommit på varför man behöver styrka eller mod än, men jag är säker på att det ger sig medans jag skriver.

Vilja
- är medveten mental kontroll och styrning av tänkande och handlande, enligt nationalencyklopedin. De säger dessutom att:

Speciella viljeproblem uppkommer vid trötthet, distraktion av uppmärksamheten och frestande impulser till oönskat handlande.

Är det bullcrap eller inte väljer du, men jag säger att det är mittprick vad gäller varför vilja behövs vid endygnsomställningarna. Har man det inte får man problem att klara av det hela.

Ok...styrka... jag är lat och säger att det hör ihop med vilja: viljestyka, inre styrka. Det må vara... cheesy som en god vän hade sagt, men det är vad jag förmår just nu.

Mod- Defenitivt! Vem vågar vara den som ser tröttast ut en veckodag? (Förutsatt att man endygnsomställer under arbetsveckan) Trots att man gör allt vad man kan för att se fräsh ut (och nej jag tror inte den nya ansiktsmasken som är utsedd till årets hudvårdserie för män av tidingen café hjälper heller) kommer man att se lite sleten ut under fas 2 som den kallas.

Blog ImageHehe, detta är bland de första bilderna jag satte ihop i photoshop någon gång i högstadiet troligtvis. Har bara ett kopieringsdatum kvar från 2003.
Passar bra till nattens känslor, eller hur? :)

Dåså, då har vi gått igenom vad som krävs av dig som person för att genomföra denna traditionella nattmänniskoritual. Vad krävs av din omgivning? Egentligen ingenting alls, men vissa saker hjälper dig en god bit på vägen;

Nummer ett är- mat. Håller du igång ämnesomsättningen ordentligt så kan du inte somna. Du har väll hört uttrycket: Ät inte innan du går och lägger dig, eller något sådant? Därimot kan det vara dumt att prova om varm mjölk och dylika mytomspunna kurer verkligen fungerar om det är en viktig omställnig du har framför dig. Jag själv har aldrig vågat- även om kurerna i sig aldrig fungerat när jag velat somna.

Nummer två måste defenitivt bli sysselsättning. Välj inte filmen Ben Hur under omställningen- hur manjifik den än är så håller den inte för att hålla intresset på den topp som krävs under sina...ca 215 minuter. Välj istället....låt mig kika i hyllan: Anchorman, eller någon annan härlig rulle. Lättsamt, men får dig att hålla ögonen på skärmen.

Nummer tre, är sällskapet. Oj, det är mycket viktigt att välja rätt vän till en omställning. Det svåra är att hitta någon som behöver en omställning samtidigt som du själv. Det är sällsynt (om du inte bor någonstans där alla behöver omställningar hela tiden, typ i en...grotta.) men mycket effektivt att prata bort fas 1.

Dessa faser jag pratar om: Fas 1 och 2, är den simpla uppdelning som endynsomställningen består av. Fas 1 är den godtyckliga tiden på natten från där du första gången känner dig trött, till morgonens första strålar.
Där börjar således fas 2, som är riktigt knepig i början om man inte ska iväg till säg: skolan eller jobbet. Det är den svåraste biten annars- inget att göra, och du börjar inse att du faktiskt varit vaken en hel natt "ojojoj, så trött jag borde vara" och så mister du nästan all vilja du har. Tänk på att det är där man trillar dit ofta, och håll dig vaken.
När klockan blivit nio, tio på kvälen igen, är det dax att lägga sig i sängen, och somna. När man sedan vaknar, är man en ny människa- en dagmänniska. Alla gifter är urrensade ur kroppen och man är pigg och glad, slår vilken fasta som helst!

Dåså, det tog en kvart.... Kanske dax att leta fram nån härligt bild att lägga till texten någonstans i texten och påbörja filmmaratonet!
Sov gott ni otrogna!
Blog Image

  • Comments(1)//nattorg.grattisasien.se/#post14