nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Ytterligare ett meningslöst kosttillskott

Nattorg topicPosted by Fredrik 2010-04-24 20:00:38

Det senaste "mirakelmedlet" från de så kallade hälsobutikerna är gjort på krill... en räka med andra ord. Krillolja eller bidrottninggelé, det är alltid samma visa, en ny fantastisk produkt som är livsviktig för att du ska må bra. Faktumet att alla klarat sig livet igenom i många generationer utan produkten verkar dem helt glömma bort.

Så, vad innehåller den här påstått livsnödvändiga krilloljan? Enligt butikens (vill inte ge dem google-träffar, men de börjar med Li och slutar omedelbart därefter med fe. Dem har ett litet äpple i sin logotyp - alla vet ju att äpplen är förenat med hälsa...ett äpple om dagen gör magen sur och galen, eller hur var det nu?) hemsida innehåller en kapsel följande:

Mmm, krill: Ser gott ut.

- Fosfolipider.
De är en typ av fett och utgör grunden för våra cellers cellväggar, så de borde ju vara livsnödvändiga, eller? Det stämmer, men det betyder alltså att de bör vara en av de absolut vanligaste och enklaste fetterna vi kan hitta och tillgodogöra oss. Det vore ju inte så kul om alla däggdjur av någon märklig anledning utvecklats till att dö vid avsaknaden av ett fett som de inte enkelt kunde få tag på... Blåvalarna käkar mycket krill tror jag och de behöver nog enorma mängder fosfolipider eftersom de har så många celler, men så finns det inte heller så mycket annat de kan äta i havet.

- Omega 3 / EPA
Den är precis lika viktig för oss, och vi måste indirekt få den via intag utifrån. Människor tillverkar den av linolensyra och det skulle märkas om du hade brist på det. Det är ingen risk att du saknar det om du käkar vegetabilisk olja, bönor, nötter/frön, fisk eller andra havsprodukter då och då. Det är med andra ord ganska svårt att missa det om man äter vanlig mat, och redan färdigt EPA finns det ingen som helst mening med... Vi behöver inte alls mycket av det relativt sett, varför vi inte heller producerar så stor andel EPA från linsyra över huvud taget.

- Omega 3 / DHA
Se ovan och byt ut EPA till DHA.

- Astaxantin
Butikskedjan benämner den "astaxanthin" som är det engelska namnet, kan vara värt att nämna (jag får känslan av att dem ofta slänger in engelska namn för att de inte vet vad det är men står med på tillverkarens innehållsförteckning - det har jag ju ingen aning om egentligen såklart). Det är ett färgämne (E161) och även en antioxidant, vilket betyder att den hindrar att oxidering av andra molekyler sker i kroppen, något som skadar oss. Det finns väldigt många olika antioxidanter och vi får i oss dem hela tiden. Igen, det skulle märkas om du saknade dem. I en kapsel krillolja finns 0,5 microgram (0,5*10^-6 gram) astaxantin vilket jag tycker kan vara bra att jämföra med vad som finns i en portion lax, 0,5 milligram (0,5*10^-3 gram). Det finns alltså 1000 gånger så mycket astaxantin i en portion lax som i en kapsel krillolja om du nu skulle vilja ha mycket av det av någon anledning.


Priset för 60 kapslar som du alltså inte mår bättre av ligger på ungefär 350 kr. HUR GÅR DEM RUNT?! Varför fortsätter folk köpa sån här skit?

Ett tips till alla som inte lider av nån extremt ovanlig svårare sjukdom och som ändå tror de behöver kosttillskott som det här: ÄT MAT, det räcker, jag lovar. Så länge du äter allsidigt (vilket nästan alla svenskar gör utan att tänka på det) så klarar du dig fint! Jag förstår inte det här ogrundade hets som uppkommer titt som tätt om olika ämnen och molekyler. Folk tror det är revolutionerande upptäckter som ligger bakom när det egentligen bara är grova uppförstoringar och ibland rent påhitt. Det är ju precis samma sak som vitamin-hetsen; den började på 70-talet och pågår fortfarande av någon märklig anledning. Sanslöst, "ät olja gjord på krill så mår ditt hjärta och du själv mycket bättre", "ät gelé som producerats i körtlar i binas hals så mår du bättre", "ät mer vitaminer på en dag än du behöver på ett år (och riskera att bli förgiftad om du äter för mycket av fel vitamin) så går förkylningen över/ så mår du jättebra" - hör ni inte själva hur fånigt det låter om man vet vad det innehåller, "hälso"butikerna? Ni skulle lika gärna kunna sälja godis, då behöver ni ju i alla fall inte försöka lura folk med era reklamkampanjer: "Ät vårt nya godis så smakar det gott i munnen"


/Fredrik

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post119