nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Nu börjar det likna nåt: Earth Hour tar sig i kragen

Nattorg topicPosted by Fredrik 2010-03-26 23:24:15
De senaste två årens genomförande av WWF's Earth Hour gick från meningslöst till någon sorts mening, och i år verkar det som att kampanjen faktiskt tagit till sig av kritiken och tagit sig i kragen.

F
örsta året beskrev jag hur poänglöst det var att släcka sina lampor i en timme för att "spara el", vilket var mottot Earth Hour körde med då. Flera miljoner människor var övertygade åtminstone till någon grad om att deras insatts aktivt hjälpte till att rädda planeten, när det i själva verket inte spelade någon roll alls. Det hela kändes mest ogenomtänkt och meningslöst för mig.

Förra året förbättrades bevisligen PR-avdelningen och man började tala sanning istället, vilket givetvis gav bättre resultat och många fler anslöt sig till evenemanget. Slogans då handlade istället om att mana på politiker till Köpenhamnsmötet att fatta vettiga beslut genom att som demonstration släcka lamporna. Mycket bättre, men även om fokus lades på Earth Hour som demonstration till missnöje sades det samtidigt ingenting om det föregående årets felinformation, och förvirringen bland deltagare var fortfarande stor att döma av kommentarer och foruminlägg - många trodde fortfarande att det dem gjorde var att "spara el". Ingen större fara i sig att någon tror konstiga saker kanske, men bättre är väll då att folkbilda så att alla deltagare slipper lura sig själva? Jag tyckte det fortfarande var ganska poänglöst att genomföra det hela förra året eftersom ett toppmöte angående miljöfrågor och utsläpp ändå redan var planerat = det fanns redan en stark vilja att göra något. Tyvärr blev det ju sen som bekant inte några vida förbättringar av läget länderna emellan efter mötet, men istället för att efterfråga fler demonstrationer och skylla det på vilja tror jag att Earth Hour varken gjorde till eller från under mötet, hindren som fanns hade funnits ändå.


Så i år, verkar det faktiskt som Earth Hour tagit sig i kragen och vill slippa den jobbiga förvirring och diskussion som såklart uppstår om man inte är tydlig med sitt syfte. De insåg kanske att människor inte är så tröga i längden trots allt och att de bara förlorar fler än dem drar med sig genom att inte vara tydliga. På WWF's hemsida står det nu inför årets demonstration följande:

"Syftet med Earth Hour är att skicka en politisk signal till makthavare om att ta klimatfrågan på allvar. Syftet är att uppmärksamma och skapa engagemang i frågan. Earth Hour är inte en energisparkampanj."

Från att första året bara haft den sista meningen exklusive adverbet, till att förra året bara haft de två första meningarna men utelämnat att dementera tidigare slogan, till att nu vara tydlig och eliminera tveksamheter, är ett stort steg framåt. Jag kan faktiskt se vitsen med att Earth Hour genomförs nu. Dom låtsas inte göra någonting annat än vad dom gör, att säga vad dom tycker helt enkelt. Helt ok tycker jag.


Tills vidare /F

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post116