nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Alla hatar myggor

Vetenskap & TeknikPosted by Fredrik 2009-08-24 23:37:47
Kom av någon anledning in på den här bloggen när jag satt här och slösurfade innan läggdags (upprop på skolan imorrn). Skribenten till sidan har kommit på en riktigt schysst metod att eventuellt bli av med (läs slita i stycken) mygghonorna som är sjukt irriterande på sommaren...

H
an vill bygga en ljudpistol som skapar samma frekvens som myggorna skapar med sina vingslag, så att de båda ljuden är i gung med varandra - i resonans. När pistolen alltså "låst" på målet med en låg amplitud så trycker man av och pistolen höjer frekvensen och amplituden (relativt) enormt (t.ex. frekvensen x5 och amplituden x100)! Detta skulle få myggans vingar att slå 5 gånger snabbare och 100 gånger starkare - "Vingarnas leder och muskler slits sönder och innan den ens hunnit träffa marken dör myggan en kvalfylld död med ett PLOPP", som upphovsmannen skriver själv.
Haha, jag gillart!

Jag har själv väldigt svårt att acceptera att en varelse som suger (t.ex. av mitt) blod har en anledning att existera i ekosystemet. Därför känner jag att det är ok att vara lat och helt enkelt anta att flugsnappare och annat klarar sig lika väl ändå - jag menar någon annan insekt borde ju ta mygghanarnas plats bland blommorna(?)

Andra som kommit en bit till när det gäller att döda myggor - jag trodde att jag hade skrivit om det innan men så verkar inte vara fallet, i alla fall - är ett gäng forskare (antar jag att de som vanligt kallas, just dem här var tydligen med och utvecklade antimissilsystem att sätta i omloppsbana under kalla kriget...) som utvecklar en laserpistol som alltså utför samma uppgift - den använder myggornas vingslagsfrekvens för att lokalisera kräken, och skjuter sedan en (för dem) stark (d.v.s. dödlig) laser och dödar dem.
Bill Gates sponsrar hela projektet, kan vara värt att nämna eftersom det känns som att idén om att utveckla laserpistoler att använda mot myggor är svårsåld i första anblicken. Tanken med den här pistolen är att den ska kunna skjuta i princip 2x 360 grader och ställas upp på t.ex. torg i malariadrabbade områden.

Bilden är från MAIL Online (vilket verkar vara en Brittisk version av Aftonbladet), vilket förutom bilden i sig får mig att till stor grad misstro dess äkthet... men i alla fall, det är en glad bild.

Måhända är ambitionen här snäppet ädlare än att jag ska slippa få myggbett (<- varför kallas det bett när det egentligen är ett snitt och stick förresten, är det någon som tänkt på det!?) men jag ser ingen anledning till varför den här Christoffers (han med bloggen) idé inte skulle kunna skalas upp att användas i samma syfte.

Nu har jag ju inte precis dissekerat teorin bakom (eftersom jag är okunnig) ljudpistolen, men det låter i alla fall som en suverän ide, precis som laserpistolen. [obs. laserpistol och ljudpistol i samma mening.]

Källor:

- http://www.cnn.com/2009/HEALTH/03/16/mosquito.laser.weapon/
- http://www.uppdig.nu/2008/02/17/en-uppfinning-som-utrotar-myggornasmartsamt/#comment-1004

  • Comments(2)//nattorg.grattisasien.se/#post107