nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Kritisk masse

Vetenskap & TeknikPosted by Fredrik 2010-11-03 23:22:12
Var på konferens i helgen - träffade en massa människor och lyssnade på en massa intressanta och roliga föredrag om vetenskap och framför allt kritiskt tänkande, om människor som inte utnyttjar den egenskapen, och om varför det är svårt att göra det till att börja med. Dessutom hade jag fantastiskt roligt, och fick hänga med människor som jag bara läst böcker & artiklar av förut.

J
ag kan skriva mer om föredragen om någon vecka sådär, men just nu kan jag åtminstone lägga upp några bilder från helgen:

Universums tidslinje, mycket uppskattad. (hoho)

Simon Singh pratade lite om kryptografi, om sin förra bok, en viss "alternativ"-kritisk artikel och efterföljande rättstvist, som han tack och lov vann.

Rebecca Watson pratade om (vad) feminism (egentligen är) inom skepticism, och även, som bilden visar, om enhörnings-bigfoot (nej inte egentligen).

Andreas Wahl bjöd på en mycket ball fysik-show,

och Iszi Lawrence var fantastisk(t rolig), även med projektorljus som spotlight.

Kvantmekaniska experiment som jag aldrig hört talas om innan förklarades - mycket häftigt. (Det pratades även om en massa inte lika häftiga douches/woo-woo's som slänger in ordet "kvant" här och där när de försöker lura folk)

John Houdi var förklarligen mycket nöjd över att få träffa mig, som ni kan se här ovan.

Även Simon Singh var mycket nöjd, precis som jag, även om hans frisyr var snäppet vassare än min.

Barhäng på den mycket märkliga puben "Den gamle Majoren" hanns med.
Och här är varför den är märklig:


Rebecca Watson med apa och jag utanför den gamle majoren.

Fantastiskt rolig och givande helg - måste göras om!
T
ills vidare/ Fredrik

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post122

Bild tagen av Hubbleteleskopet

Vetenskap & TeknikPosted by Fredrik 2010-09-21 16:20:37
Är det en stjärna närmare kameran än vad galaxen är?
Nej, det är en exploderande stjärna i galaxen, långt långt borta, för länge länge sedan.


  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post121

The Symphony of Science

Vetenskap & TeknikPosted by Fredrik 2009-11-09 22:53:17
The Symphony of Science är ett projekt skapat för att sprida vetenskap och filosofi genom musik. Musiken är skriven och inspelad av en John Boswell, som förutom musiken, med hjälp av vad som verkar vara pitchning och höjande/sänkande av tempot i videofiler med kända vetenskapsmän, sammanställt lyriken. Hittills finns låten "We are all connected" (som är inbäddad här) med Carl Sagan, Richard Feynman, Neil deGrasse Tyson och Bill Nye - alla tunga namn inom folkbildning och vetenskap vilket ger grymma texter - och en till låt med Carl Sagan ft. Stewen Hawkins - "Glorious Dawn". Båda låtarna är riktigt schyssta, och jag hoppas han skapar fler snart.

För att ladda ned video, mp3, texterna och så vidare - besök gärna Boswells sida med samma namn som projektet. Där finns även länkar till andra låtar han gjort utanför projektet som jag tror kan vara nåt för en del.F
örresten, duggan i Finita elementmetoden jag skrev om tidigare, som bland annat hållit nattorg lite gles på sistone, gick fint, så är riktigt nöjd över det just nu.

/Fredrik
  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post113

Liten är vad du är.

Vetenskap & TeknikPosted by Fredrik 2009-10-21 01:02:56

En snygg och talande liten film. Gillar du rymden är den ännu bättre.
Håll till godo!

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post111

Alla hatar myggor

Vetenskap & TeknikPosted by Fredrik 2009-08-24 23:37:47
Kom av någon anledning in på den här bloggen när jag satt här och slösurfade innan läggdags (upprop på skolan imorrn). Skribenten till sidan har kommit på en riktigt schysst metod att eventuellt bli av med (läs slita i stycken) mygghonorna som är sjukt irriterande på sommaren...

H
an vill bygga en ljudpistol som skapar samma frekvens som myggorna skapar med sina vingslag, så att de båda ljuden är i gung med varandra - i resonans. När pistolen alltså "låst" på målet med en låg amplitud så trycker man av och pistolen höjer frekvensen och amplituden (relativt) enormt (t.ex. frekvensen x5 och amplituden x100)! Detta skulle få myggans vingar att slå 5 gånger snabbare och 100 gånger starkare - "Vingarnas leder och muskler slits sönder och innan den ens hunnit träffa marken dör myggan en kvalfylld död med ett PLOPP", som upphovsmannen skriver själv.
Haha, jag gillart!

Jag har själv väldigt svårt att acceptera att en varelse som suger (t.ex. av mitt) blod har en anledning att existera i ekosystemet. Därför känner jag att det är ok att vara lat och helt enkelt anta att flugsnappare och annat klarar sig lika väl ändå - jag menar någon annan insekt borde ju ta mygghanarnas plats bland blommorna(?)

Andra som kommit en bit till när det gäller att döda myggor - jag trodde att jag hade skrivit om det innan men så verkar inte vara fallet, i alla fall - är ett gäng forskare (antar jag att de som vanligt kallas, just dem här var tydligen med och utvecklade antimissilsystem att sätta i omloppsbana under kalla kriget...) som utvecklar en laserpistol som alltså utför samma uppgift - den använder myggornas vingslagsfrekvens för att lokalisera kräken, och skjuter sedan en (för dem) stark (d.v.s. dödlig) laser och dödar dem.
Bill Gates sponsrar hela projektet, kan vara värt att nämna eftersom det känns som att idén om att utveckla laserpistoler att använda mot myggor är svårsåld i första anblicken. Tanken med den här pistolen är att den ska kunna skjuta i princip 2x 360 grader och ställas upp på t.ex. torg i malariadrabbade områden.

Bilden är från MAIL Online (vilket verkar vara en Brittisk version av Aftonbladet), vilket förutom bilden i sig får mig att till stor grad misstro dess äkthet... men i alla fall, det är en glad bild.

Måhända är ambitionen här snäppet ädlare än att jag ska slippa få myggbett (<- varför kallas det bett när det egentligen är ett snitt och stick förresten, är det någon som tänkt på det!?) men jag ser ingen anledning till varför den här Christoffers (han med bloggen) idé inte skulle kunna skalas upp att användas i samma syfte.

Nu har jag ju inte precis dissekerat teorin bakom (eftersom jag är okunnig) ljudpistolen, men det låter i alla fall som en suverän ide, precis som laserpistolen. [obs. laserpistol och ljudpistol i samma mening.]

Källor:

- http://www.cnn.com/2009/HEALTH/03/16/mosquito.laser.weapon/
- http://www.uppdig.nu/2008/02/17/en-uppfinning-som-utrotar-myggornasmartsamt/#comment-1004

  • Comments(2)//nattorg.grattisasien.se/#post107

Äntligen en riktig köttätande växt!

Vetenskap & TeknikPosted by Fredrik 2009-08-20 17:20:27
När man läste Kalle Ankas pocket eller såg något skönt TMHT-avsnitt när man var liten fanns det ibland köttätande växter som hotade att äta upp hjältarna. Men när man bad om en till fönsterbläcket hemma möttes man av stor besvikelse när den var 1*1*5 cm stor och åt bananflugor (vilket i mitt tycke är på gränsen till vad man kan kalla kött) på natten när ingen såg det...

N
u däremot har man äntligen hittat vad jag själv skulle kalla en köttätande växt, eftersom den faktiskt äter kött - däggdjur till och med, möss för att vara exakt. Sjukt att man inte kände till den här innan, men tydligen är den sjukt ovanlig och finns bara på relativt hög höjd i Filipinerna (högsta punkten på öriket är 2 954 m, och det här var lägre ned, men ändå svåråtkomlig tydligen). Botanisterna som upptäckte den gav den namnet Nepenthes attenboroughii, efter David Attenborough, känd från TV. Plantan får djuren att hoppa in i dem (kanske för att gömma sig, eller för att det luktar gott, ingen aning) och sluter sedan igen sig och bryter ned djuren med syraliknande enzymer. Värd att plantera runt soptunnorna?

Fotot och infon är snodd från nyhetsartikeln på Brittiska telegraph.

/

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post106

Stjärnor

Vetenskap & TeknikPosted by Fredrik 2009-08-08 02:23:21
... är stora bollar av gas som brinner miljoners mil härifrån. Men med ett teleskop ser man dem ju i alla fall bättre. Har velat ha ett ganska länge nu, men inte haft råd eftersom de som är någorlunda skarpa med hög förstoring är så fruktansvärt dyra. Men, tydligen är det internationella astronomiåret i år (!) och i samband med det har International Astronomical Union's Galileoscope task group och the American Astronomical Society's Telescope Kits & Optics (med hjälp av Astronomical Society of the Pacific) genom sponsring av ännu fler, tillverkat ett budget-teleskop som presterar riktigt bra: Galileoscope. Passande namn, med tanke på att:

The General Assembly of the United Nations has designated 2009 as the International Year of Astronomy (IYA2009) to commemorate the 400th anniversary of Galileo’s first astronomical observations through a telescope.

Jag är ju inte mycket för reklam över huvud taget, men det här gör jag gratis: Det kostar inte mer än 210 kronor, inklusive frakt, vilket är helt fantasiskt, tycker jag som fattig student. Det är faktiskt helt sjukt billigt. Jag har en polare (två snart) som köpt ett och raporterar att det fungerar utmärkt. Trots ont om pengar den här månaden var jag därför tvungen att beställa ett. Än kan jag ju inte rekomendera det personligen, men har stora förhoppningar om att kunna göra det om 3-4 veckor.På återseende!


  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post105

Gliocladium roseum - nästa stora bränslekälla?

Vetenskap & TeknikPosted by Fredrik 2008-11-15 17:24:06
Olja har varit hett länge - krig startar och greenpeace sanktionerar olagliga aktioner mot utvinning. Nu kanske lösningen påbörjats ordentligt, men vem vet?

E
n halv lösning kom när man kombinerade växter och mikrober till att producera biobränsle. Men det ryktas att maten inte räcker till om vi odlar vårt bränsle (egentligen distribueras den ju inte som det är ens nu), och när kol som i sin cykel hade legat begravd under ytan i några tusen år till istället bränns på ytan ökar som de flesta känner till kvoten kol i atmosfären. Vad som är bra med att människor ställs inför problem är att vi försöker hitta lösningar, och när vi lyckas kan det bli riktigt bra ibland.

E
n svamp som givits namnet Glioladium roseum producerar dieselliknande olja genom att äta och alltså omvandla cellulosa (Se här). Vi kan i så fall odla mat och ge resterna till dem här svamparna och få bränsle till våra maskiner. Det bästa är att när det bränslet förbränns är det samma kol som i kretsloppet hade varit i atmosfären ändå, och hela debatten om kol försvinner.

Som ni kan läsa i artikeln jag länkat till har en ny teori om oljans ursprung skapats genom upptäckten av den här svampen. Det kanske inte är lika intressant för bränslefrågan, men fortfarande intressant. Teorin handlar så vitt jag förstår om att oljan vi hittar under jorden är producerad av sådana här typer av svampar, istället för döda växer och djur som under tryck och långt tid pressats till olja. Jag undrar vad som blivit av materialet från djuren och växterna i så fall(?)

I vilket fall, den/de gener som ger den här svampen möjlighet att producera bränsle skulle kunna vara en riktigt viktig upptäckt. Kanske kan vi använda dem generna och skapa ännu effektivare processer.

/Fredrik

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post82

Nya Kiselbatterier tar ett jättesprång

Vetenskap & TeknikPosted by Fredrik 2008-07-21 13:09:48
För alla med en mobiltelefon, mp3-spelare, bärbar dator, eller något annat som alltid måste laddas innan läggdax, kommer en glad nyhet troligen snart. I Standford har en assisterande professor i materiallära vid namn Yi Cui lett arbetet för utveckling av en ny typ av baterier som är enormt mycket effektivare än innan.
[Länk till artikeln på Science Daily]Troligen använder din telefon eller annat bärbart som går på el ett Litsium-jon batteri. Dem fungerar som alla andra baterier; elektronerna samlas på ena sidan (batteriet laddas upp) och puttas sedan självmant över till andra sidan när man behöver dem. Till anoden (där själva laddningen samlas vid uppladdning) används kol, för att det håller sig länge och kan samla upp en hel del joner. Men det finns ämnen som klarar att hålla mycket mer, och det vet man sedan länge. Problemet med dessa andra ämnen är att de trasas sönder fort, och därför användar man dem ofta inte i uppladdningsbara batterier. Kisel, t.ex. är ett sådant ämne. När man laddar upp en bit (som i ett batteri, en tunn film eller dylikt alltså) sväller det mycket och när man laddar ur det krymper det igen, vilket gör att det slits väldigt fort och är oanvändbart i längden.

Men, det har man löst nu (I december förra året kom de på det, men nu närmar det sig vara helt klart dessutom!). Nanoteknik (ett ord som slängs omkring mer än "extra" och som egentligen bara betyder "teknik i nano-skala", alltså väldigt litet) av kisel löser problemet. Istället för 2 timmar aktivt användande av mobilen så skulle man komma upp i 20! ("kommer man upp" gör man, men det finns inte att köpa än). Istället för en bit Kisel i batteriet är det istället en massa trådar i nanostorlek. Dem sväller såklart även dem, men eftersom de är så tunna till att börja med kommer svällningen bara göra att dem sitter tätare varandra, och främst att svällningen inte påverkar alls lika mycket, och alltså tär det inte lika mycket på kiseln.


Blog ImageBild A) är kiseltrådarna utan uppladdning, och bild B) är kiseltrådarna med uppladdning. Bilderna är tagna i samma skala och upplösning (med elektronmicroskop, så det är inget vanligt ljusfoto, men hade vi kunnat se det, hade det sett ut såhär)

Det låter kanske inte som ett stort genombrott för alla, men tänk på vad man kan använda det till! Elbilar, hus med solceller, iPods som du laddar en gång i månaden o.s.v. Cui själv sa "It's not a small improvement, it's a revolutionary development."

Grattis världen!
/ FredrikInfon och bild kommer från
Stanford University,
"New Nanowire Battery Holds 10 Times The Charge Of Existing Ones.".
Publicerad artikel i Science Daily, hämtad 23 Juli, 2008, från
http://www.sciencedaily.com­

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post66

Materia och antimateria

Vetenskap & TeknikPosted by Fredrik 2007-12-15 23:06:24
Kom av någon anledning över tanken att kolla upp materia, och fann till min förvåning att den materia vi kan uppfatta, eller se är ett bättre ord, endast är 4% av universums massa... Det kändes lite märkligt och frågor som hur de kommit fram till den %-satsen dyker upp. Antimateria var den andra delen trodde jag, men tydligen finns det mer, något man inte kunnat bevisa till så stor grad än, men som ändå verkar vara en stark teori: "dark energy". Låter som taget ur Starwars och jag hade ingen aning. Mer om detta när jag tagir reda på mer.


  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post44
Next »