nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Valet, vad annars?

PolitikPosted by Fredrik 2008-11-06 15:49:59
Så självklart måste jag ju skriva några rader om det amerikanska valet, som gick över förväntan. nu är jag ju inte demokrat, och ni som känner mig vet att jag avskyr republikanerna och allt dem står för. Men så bor jag ju inte heller i usa, så vad kan man förvänta sig av mig?
Vi gör såhär: varje gång jag skriver *, menar jag "
(rätta mig gärna, inte mitt huvudämne direkt)"

J
ag är i vilket fall givetvis glad över att tidningarna som slängt sig med termer dem inte har en aning om (""bradly"-effekten" t.ex.) fick så dem teg. Självklart teg dem ju inte utan låssades som de vetat hela tiden hur det skulle gå. Obama var det överväldigande bättre alternativet och förhoppningsvis bättre än någon tidigare, även om det är att säga lite.

Själv kollade jag på Liverpool - Athletico Madrid i tisdags (lite besvikelse med 1-1) varefter valvakan på kanal 5 följde. Förutom sjukt störig reklam som vanligt var valvaken mer levande än någon jag tidigare sätt. Fredrik och Filip gör i min hjärna det mesta bra. Det kom en aning ur fokus när gäster började prata om helt orelaterade saker, men i övrigt var det precis vad man behövde för att sitta uppe. SVT och TV4 hade som vanligt de intetsägande sjukt lama och extremt tråkiga valvakor som är praxis, med huvudinriktning på SM i felsägning och påhittade "analyser". Reinfeld bojkottade kanal 5's valvaka och vilket jag tror var ett stort misstag. Många unga väljare är inte fasta i vilket parti de röstar på, och att skippa att ens säga hej för att man tror att man kommer göras narr av* (eller vad det nu kunde vara) är inte strategiskt.

Att Obama vann är nog mycket bra ur svesnk synvinkel. Han ligger mer vänster än någon tidigare president* vilket sätter honom någonstans i högerdelen av vår politiska mitt. Han har bott i utlandet och är inte lika inpräntad av hybris som de andra. Han är dock kristen och säger nej till homosexuellt partnerskap, trots det hyllar han dem homosexuella specifikt tillsammans med alla andra i sitt tal efter segern... är lite förvirrad där. Han säger oxå "god bless" och är allmännt religös i många tal vilket stör mig ytterligare, så han är inte allt man som svensk icke-troende kan önska sig för ett land där 40% är fundamentalistiska kristna och där skolorna har präster som lärare. Han är dock inte lika religös som många av de andra kandidaterna och jag tror att Obama är bra för usa, han kan vara ett första steg mot ett usa i världen istället för ett i amerika, var det någon som sa, och det tror jag på. Han kommer häva banlysningen av embryostamcellsforskning som idioten bush satt upp, och han kommer ge mer pengar till forskning inom de flesta vetenskapliga områden. Så kristen fundamentalist är han nog inte endå, och han verkar skärpt, han har endå visat tidigare att han kan använda huvudet.
Man kan här läsa vad kandidaterna svarat på vetenskapsrelaterade frågor.

Blog Image

Detta med att tidigare visat att man kan tänka är till skillnad från övervägande delen av svenska politiker som har motsvarande dagens gymnasieutbildning som senaste merit i skolväsendet... Jag säger absolut inte att man inte ka tänka bara för att man endast har gymnasiet som utbilding! För 35 år sen var långåriga gymnasier inom teknik och vetenskap en stor prestation absolut likvärdigt med universitet idag! Vad jag säger är att många politiker inte på pappret har kunskap om nästan någonting, och att deras utbildning är långt ifrån vad man skulle önska sig från människor som ska fatta beslut om vårat land. Visst, de har jobbat inom politiken väldigt länge och vet hur saker fungerar, men jag skulle hellre rösta på någon som vet vad de pratar om i debatter och som visat att de kan lära sig saker istället för någon som visat att de har rutin för hur man får med sig folk. Jag känner helt säkert till 2 politiker i riksdagen som vet vad de pratar om när de gör sina uttalanden om t.ex. miljö och vetenskap i allmänhet, för de har en utbildning i området, resten snackar mest skit, om varandra mest därtill, eller läser innantill och förväntar sig sedan få stöd av väljare för att fatta beslut om sådana saker. Att ta efter usa i den här frågan är nog ingen bra idé eftersom det på det stora hela inte verkar vara så mkt bättre där, men ibland är det det, och i det här valet har det varit det.

I alla fall och tills vidare
/Fredrik

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post78

YouTube | CNN i republikanernas anda

PolitikPosted by Fredrik 2007-12-15 18:26:54
Det var ju ett tag sedan jag skrev om demokraternas YouTube-debatt, och republikanernas kom inte långt efter, men den såg jag inte live. Jag hade tänkt att följa upp med den här kort efter den första, men det hela föll i sanden. Nu kollade jag igenom ungefär halva häromdagen och började skriva en del kommentarer, men till slut pallade jag inte mer, mitt tålamod med dem tog slut.

Vilken vettig människa svarar: "A counrty that cannot protect it's borders will not remain a counrty very long" på frågan (Ungefär översatt): "Ska dem som vill komma in i landet lagligt och uppfyller alla krav få göra det?"... samma idiot (ska googla hans namn snart) trashade den enda semivettiga kandidaten republikanerna har, Giulliani,
för att han tillåtit illegala invandrares barn få chansen till samma stipendium som alla deras klasskamrater hade chansen att få. Kraven var som vanligt bra betyg, inga arresteringar, inga drogproblem o.s.v. Idioten tyckte att det var att ge privilegier, att belöna, illegala invandrare framför "our own gods children" (<- en återkommande fras sitället för att bara säga barn/ungdommar för övrigt). Han fick förklarat för sig hur det låg till och fattade fortfarande inte utan drog fram argumentet att barnen till deras militärveteraner istället skulle få dem privilegierna (som alltså ens inte var ett privilegium...bl.a. därav mitt smeknamn "idioten"). (Googlade idiotens namn nu - Romney heter han och är bland de trögaste offentliga personer jag sett)

I alla fall, det mesta fokuserades kring att de olika kandidaterna smutskastade varandra, och på märkliga sätt försökte framstå som extrem mkt bättre än de andra. Vad de troligen missar är att de förhoppningsvis inte finns en chans i världen att någon av dem vinner det här valet. Jag skulle känna oerhörd sympati för mina vänner i usa om republikanerna vinner igen...

Sorligt nog finns det många anti-tänkande mäniskor i usa, som verkar tycka att ens ett förslag om test för att få använda vapen är mot deras rätt som människor, att de är mot abort & för dödstraff, att de inte verkar veta vad deras religion (som de är fanatiska över) säger o.s.v. I stort tycker jag republikanerna, än extremt mycket värre än Sveriges politiker i åsikter, samtidigt använder sig av samma värdelösa taktiker som våra stackare använder... Om någon republikan är vettig är Giuliani det, men han lär ju knappast få deras röster, kanske snor han några från demokraterna som ligger mer mot mitten, men dem är lika illa som republikanerna själva... vi får se hur det går, men hoppas för allas skull att det inte blir ett nytt korståg i vilket fall.

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post43

Bush - Gore, 1-1

PolitikPosted by Fredrik 2007-11-18 23:35:03
Läste ikväll en ganska rolig artikel om G.W. och hans polare Al.
Angående titeln här ovan måste jag klargöra:
Bush vann ju presidentvalet (dock efter mycket om och men) som ger honom en poäng, (även om, om valet var bra inte behöver diskuteras direkt) men Gore, enligt den här artikeln, måste välkomnas med öppna armar av Bush, hemma i sin vita villa, som ett erkännande från Bush, av hur bra Gore är för usa... Lite kul.
Blog Image/Anekdoterna flödar.

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post41

Hopp för u.s.a.?

PolitikPosted by Fredrik 2007-07-26 16:50:49
Nu har något hänt på den politiska scenen igen. Det är inte ofta jag skriver eller bryr mig om vad politiker säger - det är ofta bara skitsnack ändå - men häromkvällen kollade jag på CNN, och fastnade framför tvn.

Det var demokraternas del av 'YouTube-hypen som blivit del av debatten' (jag vet inte vad de kallar det själva, säkert nåt mycket mer fyndigt) som sändes. Det är två delar i ett YouTube/CNN projekt (tillsammans med nån mer part som jag inte kommer ihåg) som går ut på att kandidaterna till posten som president i usa får stå på rad bakom varsitt podium och svara på frågor folk skickat in genom YouTube till dem. På så vis kan de inte riktigt förbereda sig på vad debatten kommer att handla om, och det verkar som alla frågor som valts ut varit dolda för kandidaterna innan sändningen eller något dylikt. Jag måste säga att jag gillar verkligen konceptet - det var intressant och jag tittade på programmet länge - dock inte hela för det höll på hela natten tror jag.


Blog Image
Den här gången var det som sagt bara demokraterna som stod där uppe, när nästa del med republikanerna sänds vet jag inte, ska kolla upp och editera senare här angående det. Jag måste säga att anledningen till att jag fortsatte titta var att jag hörde saker som jag aldrig hört en amerikansk politiker säga förut:
Separation av stat och religion- i både tanke, retorik, och agerande(!).
Vettiga förslag på hur de ska ut ur Irak- inte bara "Ja vi måste ut, njuu" / "Nej, vi måste stanna och försvara vår frihet!" (<-obs! inga egna åsikter insinuerade. Men lugn, dem kommer också nån gång). Återigen- hurvida nån kandidat var kristen eller ej verkade oväsentligt för dem (de ~4 alltså, trots att de flesta av dem ändå påpekade vilken tro han/hon utövade) och rationellt tänkande skulle istället avgöra saker, istället för hänvisningar till bibeln eller någon annan bok.'

Lite av frågorna och svaren kan du kolla på You&Tube (länkar några här, här, här, här, och här.... & här. Nästan alla frågor hittar du annars här.)

...Oj, eller hur? Det verkar som de faktiskt har en chans att reparera ignoransen, antitänkandet och nonchalansen som annars verkar väldigt utspritt där borta. Sen att man samtidigt får höra dagen efter att en kreationist blivit utvald till 'State Board of Education' i Texas får en ju att börja tveka igen, men kanske kan den av dem som (förhoppningsvis) blir vald till president göra något åt sådana saker.

Av kandidaterna bland demokraterna fanns det utöver de ~4 som verkar vettiga även: En arg farbror (<länk, se en bit in) som mest verkade vara sur över att de andra hade mer pengar till sina kampanjer (kanske ligger något i det dock, vad vet jag), en annan gubbe som var väldigt stödd av/stödde i sin tur vapen- entusiasterna och deras rätt att behålla sina automatvapen för skojs skull (medan de andra som jag inkluderar i de ~4, kallade dem för sjuka i huvudet istället), se det här, och någon mer som verkade vara mot abort (kan ha missuppfattat det, men tror inte det). Nu var det såhär att alla fick inte lika mycket tid att svara på frågor, men det motsäger inte vilka som sa saker som...eh, var fel, och de som sa vettiga saker.

I alla fall, som sagt, det kan finnas hopp för US. Håller du med?

  • Comments(2)//nattorg.grattisasien.se/#post32

Intressanta saker

PolitikPosted by Fredrik 2006-12-02 16:29:07
Lyssnade på Carl Bildt igår när jag slöade i soffan, han var i USA och svarade på frågor tillsammans med nån gammal polare från Bosnien i deras utrikesutskott eller vad de nu kan kalla det. De diskuterade det mesta som hade med världens konflikter att göra, i alla fall de mer kända av dem. Bildt sa aldrig "Jag har sett krig", ens på engelska men antydde det några gånger. Amerikanen fjäskade för svenskarna en hel del ganska öppet, troligtvis för att han visste att det hela sändes i båda länderna och ville få Sverige mer vänligt inställt till USA. Bildt talade om hur de bombade Bosnien några gånger och Amerikanen sköt in att det inte krävdes några liv i den operationen. Bildt höjde ena ögonbrynet och sa "Well, on the ground it was". Det var kul att se svenska utrikesministern käfta lite mot USA, det verkade inte som de väntade sig det. Intressant, för jag väntade mig det inte heller.

Blog ImagePinyao 06'

U
ndra hur snart Kina kommer ta över mer av världen under sitt inflytande? "Kapitalism är helt ok inom komunismens styre" har det enda Kinesiska partiet sagt. haha. Frågan är just hur komunistiska de är då? Jag har ingen aning ska jag erkänna. Ibland skulle man vilja ha mer kunskap om politik, men oftast inte.

För att skriva om något som inte handlar om något jag oftast inte är så varken fäst vid eller brukar skriva om (med andra ord något som jag brukar skriva om) så går plugget fortfarande bra. Var lite ostadig på matematiken där ett tag, när analys satte igång ordentligt, men jag tror nog det kan lösa sig nu, även om man aldrig ska lova för mycket.

För att skriva om någonting...eh, annat, så är "Settlers"- brädspelet en mycket bra tips som julklapp åt någon som gillar sällskapspel. Vi köpte det ihop vi som bor grannar här hemma, och har redan minst sagt fått valuta för pengarna. Att Lood bevisligen inte vinner varje omgång är det starkaste skälet att spela just nu. Det näst starkaste är att det är grymt kul.

Blog Image

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post2