nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Film i sommar

FilmPosted by Fredrik 2009-02-17 12:28:54
Public Enemies har premiär sista juli i sommar. Jag måste säga att jag har svårt att se kombinationen Depp / Bale misslyckas, och tror en riktigt grym gansterfilm är att vänta. Temat låter dock i mina öron ha stor risk att floppa - 30-talsganster är gjort så många gånger och oftast blir det inte roligare än disiga färger och tommyguns, så jag hoppas de lagt någon extra krydda till det hela. Men varken Depp eller Bale brukar ju välja filmer utan potential, så jag tror ändå starkt på den. Kanske kan det bli lika bra som, och en omvänd, Untouchables?? Mitt tips är att boka biljetter när ni kan i alla fall!

Terminatorserien gick bara uppåt, sen kom 3:an, och det hela dalade trots potential. Cronicles-serien är ju värdelös vilket ofta är fallet när handlingen inte passar originalstoryn (tänk på Highlander 2! Katastrof.) MEN, det i alla fall jag gått och väntat på är äntligen här i sommar! Ja, vi känner till att faktumet att det här kriget bryter ut är oundvikligt nu, men ge oss då kriget någon gång! Det var i alla fall något som 3:an byggde upp bra - en fortsättning. Den var ganska uppenbar, men det verkade inte som det hela skulle bli av ändå att döma av James Camerons komentarer. Men nu är det som sagt dags snart: Terminator Salvation har premiär den 29 maj.
Jag gillar inte riktigt att de inte använder samma skådespelare i uppföljare, det förstör mkt av känslan tycker jag. De gjorde fel i att inte använda samma Connor i T3 som i T2 (Edward Furlong), han har ändå visat att han är bra sedan dess (i American History X t.ex.) och var i helt rätt ålder för rollen. Jag fattade aldrig det beslutet. Nu är det ytterligare en ny. Jag är inte lika besviken den här gången, åldern skiljer så pass mycket så det nästan är ok, plus att det är Christan Bale som gör den. Men jag tycker ändå det är konstigt. I alla fall, jag har väntat på att den här filmen ska göras sen jag var liten och såg Jugement Day, och nu är den här, så jag tänker definitivt se den på bio.
[Animerad Poster Terminator Salvation]Och givetvis, höll nästan på att glömma, kanske årets höjdpunkt över huvud taget kommer nu innan sommaren till en galax nära dig!Senare!


  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post88

The Dark Knight

FilmPosted by Fredrik 2008-07-27 00:29:59
Titel.......The Dark Knight
Sedd......27/7 08
Var........SF Linköping
Tid.........152 min
Genre....Drama / Action / Comic book

Blog Image
Å
rets film. Jag tror inte att jag kommer ångra mig, och jag tror inte att en bättre film kommer ut innan nyår. Att Heath dog under efterproduktionen (dvs gjorde klart hela filmen, för er som trodde något annat) färgar inte vad jag tycker heller.

Jokern har dock aldrig varit vidrigare och mer väl personifierad. Han gör en naturligt träffsäker insats, och även om Jack Nicholson är jokern-för-länge-sen, är Ledger defenitivt Jokern nu. Bara skådespelarnas insatster gör det faktiskt värt att se filmen. Kanske inte alla - Gyllenhaal är inte dålig (och hon är så långt man orkar räkna ggr bättre än scientolog-kate i ettan) men hon varken höjer eller sänker den. Bruce Wayne (Bale) får mindre utrymme i den här, men det han får är välskrivet och mörkt och han gör det lika bra som i Begins. Harvey Dents (Eckhart) fulla roll är inte lika utvecklad vilket är trist, det är tråkigt att slösa bort all potential karaktären håller redan nu tycker jag. Hans smink däremot, är sjukt snyggt...ofattbart snyggt.

Utöver det: Förra filmen var ett måste i hyllan när den kom, och det är inte ofta tvåan är bättre, men The Dark Knight utklassar ettan i många scener. Det är mindre ninja (vilket i sig är synd men leder fram till) mer psyk och mer mörkt tänk. Vi visste att Batman kunde vara grymt töntig (och det gillade vi, men tröttnade snabbt) och vi vet att Batman kan vara häftig men tuffa one-liners och explosioner (samma där till viss grad), men den här mörka sidan som vi fick börja se i Begins (som bara ytterst lite rörts i de gamla filmerna), visste jag inte kunde vara så...utvecklad. Ni som läst seriena kanske visste, men det har inte jag. Det är lätt en 4:a och jag tror inte det kommer svalna. Se den.

Blog Image
Blog Image  • Comments(2)//nattorg.grattisasien.se/#post68

Into The Wild

FilmPosted by Fredrik 2008-02-10 16:03:17
Titel........Into The Wild
Sedd.......7/2 08
Var.........Hemma hos Fogge & Josse
Speltid...140 min
Genre.....Adventure / Biography

Blog ImageÄven denna film såg jag utan att alls veta vad den skulle handla om, och den är riktigt bra kanske delvis därför. Enormt snygga naturscener och en mäktig historia som gör sitt dessutom. Efter filmen var jag kanske kontigt nog riktigt sugen på att resa igen. Det är historian om en collagestudent som bestämmer sig för att leva som han lär, och det han lär sig på vägen till sitt mål - into the wild.
Jag tyckte riktigt mycket om den, och hade gärna läst boken innan dessutom. Nu vet jag inte om jag orkar, när jag vet hur den slutar.

Emile Hirsch kommer kanske inte göra en bättre film på väldigt länge, och han är riktigt bra i den här.

Mer än så vill jag inte avslöja. Ibland skriver jag mer om filmer, jag vet, men den här tycker jag bara att ni ska se, och avgöra själva vad ni får ut av den.
Jag ger den en mycket mycket stark 3:a. Det är ett bra betyg.

Blog Image

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post57

The Golden Compass

FilmPosted by Fredrik 2008-02-10 15:50:36
Titel........The Golden Compass
Sedd.......8/2 08
Var.........Hemma
Speltid...113 min
Genre.....Fantasy / Adventure


Blog ImageMed lite avsmak såg jag den här posteraffishen på väg till videobutiken för några månader sedan (i december tror jag). Det såg ut som vilket värdelöst nytt manus som hälst, producerat bara för att dra in lite extra cash vid jul, så jag undvek den och skrattade åt hur töntig den verkade. Sen fick jag höra av en polare att han läste en bokserie vid namn "His Dark Materials" och dä första boken hette "The Northen Lights", men att han bara fått tag på den Amerikanska utgåvan - "The Golden Compass". Så jag frågade honom om det och det visade sig att Philip Pullman skrivit böckerna, och att de tydligen var bland de bästa low-fantasyböcker han läst. Utgivarna i USA köpte dock inte principen (har mina fördomsfulla gissningar till varför längre ned), men då Pullman skickade in den igen, under annat namn, köpte dem det direkt.

Jag blev klar med den första boken, som ungefärligt täcker filmen, och nästan hela andra, innan jag såg filmen. Det var tur, för som vanligt skippar filmerna mycket av själva tanken bakom böckerna de görs på, medan handlingen för filmen frammåt mer. I filmen finns nästan alla viktiga delar av handlingen med, vilket är bra, men vad som gör filmen sämre är att allting beskrivande och förklarande hoppas över nästan helt, och man hoppar raskt mellan Lyras (huvudpersonens) färds delmål.

I slutet av filmen har de kastat om två av de stora händelserna och det allra sista får man inte ens se, jag antar att de satsar på en storslagen början i nästa film.
Något mer som är illa är att medan de som sagt nästan helt och hållet struntar i att förklara allt bakomliggande till händelserna, tar de bort mystiken helt angående de andra världarna & varför "dust" är så viktigt.

Blog ImageDessutom, till råga på allt, har de ändrat dialoger som förklarar vad de tror om "dust". Det är "magesterium" som styr, och i filmen får dem det att låta som legenden berättar om att dust kom till när människorna trotsade de styrande, vilket inte fungerar eftersom de stryande är människor. Egentligen tror de att dust är ren synd och kom när människorna trotsade gud i bibeln. De berättar inte att Lyras Aletheomiter fungerar p.g.a. dust, och att dem strömmar ut från norrskenet. De berättar inte heller att kyrkan är synonymt med "magesterium" och att vetenskapsmännen är en motvikt och sällan håller med kyrkan. Det är en maktkamp där kyrkan vill hålla kvar makten över folket, och gör allt för att undanhålla vetskapen om att dust kanske inte alls är någonting dåligt, snarare tvärtom...

Skådespeleriet däremot tycker jag klarar sig utmärkt. Det är inte skådespelarnas fel att manuset suger. Dakota Blue Richards i sin första roll någonsin på film är riktigt bra som Lyra, och de andra gör sina roller så som man man önskar, men kanske något undantag. Lord John Faa är inte tillräckligt intelligent, och Farder Coram inte tillräckligt gammal.

Jag rekomenderar verkligen inte att se filmen innan man läst boken, för när man väl läst boken kan man istället njuta av att se hyffsat snygga animationer, och jag lovar att en talande isbjörn inte alls är lika dåligt påfund att ha med i en berättelse om man läser boken istället för att se filmen.

Trots att filmen i sig inte håller måttet, är storyn grymt bra i boken, och animationerna är snygga. (Kanske hade jag tyckt bättre eller sämre om filmen om jag inte läst boken innan; Om jag inte läst den finns risken att jag tyckt filmen var töntig, men samtidigt hade jag inte stört mig på att berättelsen inte riktigt stämmer.) Därför får filmen ändå en 2:a, med risk att vara för snål eller för givmild...
Blog Image

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post56

Sweeney Todd

FilmPosted by Fredrik 2008-02-10 15:12:13
Titel........Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
Sedd.......9/2 08
Var.........Hemma
Speltid...116 min
Genre.....Thriller / Musical

Blog ImageMusikaler är kanske inget jag föredrar annars, men utan att veta att detta var en, började jag kolla på den. Jag visste inget om den, eftersom jag aktivt försökt undvika att få reda på storyn innan. Det är en musikal som omanpassats till filmmanus. Johnny Depp som sångare hade jag inte riktigt tänkt på, trots att jag hört honom sjunga förut såklart, men det har aldrig riktigt gått upp för mig att han sjunger bra. Jag blev imponerad av filmen i sig - det är ju trots allt Tim Butron som regisserat den, han väljer sällan dåliga filmer att göra. Övertydliga filter för att skapa stämmning, som om man vore och såg musikalen live, men slapp scenbytena. Storyn är sjuk men bra, och Depp gör som vanligt en stark insats, tillsammans med Helena Bonham Carter som ser nästan exakt likadan ut i den här filmen som hon gjorde för nio år sen i Fight Club. Birollerna gör varken starka eller svaga roller tycker jag, och filmen håller mig intressserad hela vägen igenom, trots återupprepningar i bästa musikalmanér. En rak 3:a blir det faktiskt.


Blog Image

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post55

I Am Legend

FilmPosted by Fredrik 2008-01-13 11:57:50
Titel........I Am Legend
Sedd.......9/1 08
Var.........Hemma
Speltid...101 min
Genre.....Drama / X


Blog Image

Sen eftermiddagar med mellis och Fresh Prince har jag alltid tyckt bra om Will Smith, och ska jag åsidosätta affektionen till nostalgin är han numer en bra skådespelare, säga vad ni vill. Jag visste ingenting om filmen när jag såg den, och jag rekomenderar att ni har samma utgångspunkt när ni ser den, för det tycker jag att ni ska. (Därför har jag satt ett "X" istället för att skriva andra genrer den kan klassas som där uppe ^).

Det blir svårt att skriva vad jag tyckte utan att skriva vad som händer i filmen, men jag ska försöka:
Jag tycker Will Smith gör sin bästa prestation på film hittils. Det är mycket monolog och den är riktigt bra. I övrigt är storyn i tiden utan att vara för uttjatad, mycket liknanade bakgrundstorys har gjorts, men inte som denna. Fotot är snyggt, men inget överfansy, och det behövs inte heller. Man hade kanske önskat att hela filmen var så snyggt fotad som affichen här ovan, men kanske hade det tagit lite udden av filmen endå. Vad gäller fotot i form av vinklar och panoreringar är det riktigt snyggt. Kanske är slutet inte så starkt som det kunde varit, men antar att det fungerar i alla fall...efter lite tid mellan att ha sett filmen och ventilerat tankarna med andra inser jag att sista delen av filmen faktiskt inte ens funkar så bra...troligvis var jag så uppspelt över hur bra filmen var de första 45 att jag var aningen blind. Den mkt svaga 4:an jag satte tidigare sänks till en rak 3:a lite skamset från min sida.

Jag vill inte säga mer, men rekomenderar den.

Blog Image

  • Comments(2)//nattorg.grattisasien.se/#post47

Pirat bland tusen.

FilmPosted by Fredrik 2008-01-05 01:04:24
Dela eller stjäla? Svaret är enkelt. Oavsett om du kan svaret borde du se denna film:
http://www.stealthisfilm.com/Part2/ (Klicka på adressen)

Del #1 var enklare gjord, med mindre resurser troligtvis, och handlar delvis om då Pirate Bay blev mål för en razzia utan några lagar som stödde tillslaget, och är intressant den med. #2 (denna) är bättre producerad och har ett starkt budskap, från den sida ingen tom kostym någonsin visar offentligt, vilket i sig jag tycker är ganska vridet till att börja med. Se filmen, och sprid den vidare om du vill, ingen kommer stämma dig, jag lovar.

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post45

The Simpsons Movie

FilmPosted by Fredrik 2007-07-28 20:33:39
Titel........The Simpsons Movie
Sedd.......28/7 07
Var......
...SF Filmstaden (Linköping)
Speltid...87 min
Genre
.....Animation/Comedy

Blog ImageOk, självklart måste jag se den här filmen, tänkte jag. Såhär efteråt tänker jag att jag skulle väntat och sett den på tv eller datorn istället. Det finns såklart kvallitéer, och några bra skämt men allt som allt var det ekvivalent med ett dåligt avsnitt. Karaktärerna är inte sig själva i mån och mycket, utan känns anpassade för att fler barn ska se filmen = sjukt dåligt tänk. Helt självklara skämt som inte var direkt roliga hoppade upp titt som tätt som följd, även om som sagt en del grejer var riktigt bra. Spiderpig och barts skateboardresa t.ex. SPOILER FÖLJER!:
----------------------------------------------------------------------
Höjdpunkten var dock när filmen ebbasde ut i en svart ruta och texten: To be continued... kom fram. Någon i publiken fick därefter fram ett högt VA?! Det var kul.
----------------------------------------------------------------------
För spiderpig, och en del andra bra grejer får filmen en svag 2:a.
Blog Image
Blog Image  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post34

Idiocracy

FilmPosted by Fredrik 2007-07-28 20:18:03
Titel........Idiocracy
Sedd.......27/7 07
Var......
...I mitt gamla rum (Linköping)
Speltid...84 min
Genre
.....Comedy/Sci-Fi

Blog ImageIgår kväll såg jag en film som handlade om en slapp soldat som valdes ut att delta i ett experiment av amerikanska regeringen, i vilket han frystes ned under 500 år och vaknade upp i en värld där han intelligensmässigt dominerade... Ni tror att jag ska såga den här filmen, men nej. Det hela går ut på att folk som är tröga fortplantade sig så snabbt, medan folk med hög IQ inte fortplantade sig särskilt mycket, vilket resulterade i att jordens befolkning snart tunnades ut en hel del intelligensmässigt. Det ligger kanske någon avlägsen sanning i tanken, men på 500 år lär det inte hända. I alla fall var filmen mycket rolig, om än överdriven. Det är inget att pryda hyllan med direkt, men en bra film en dag då du känner dig seg.


Blog Image

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post33

Transformers (Ny kategori)

FilmPosted by Fredrik 2007-07-05 02:26:44
Eftersom det känns en aning glest här ibland har jag lagt till en ny kategori, dvs den här - Film. Det blir inte svårt att ana vad som kommer fylla denna Kategori.
____________________________________________________________________

Titel........Transformers
Sedd.......4/7 07
Var......
...SF Filmstaden (Linköping)
Speltid...144 min
Genre
.....Action/Adventure

Blog ImageBlog ImageBilderna här är lite suddiga, men ses bäst på IMDB, eller på den officiella hemdsidan. Vad jag vill säga är att det här är bland det, om inte det snyggaste animerade jag sett på film. Bara en preshow för ett NVIDA grafikkort har lyckats imponera mig mer. Om någon har något annat, video eller bild som är grymt snyggt skriv gärna en kommentar och tipsa! (klicka på understrykningarna ovan för länkar)

Vad gäller filmen i sig gick jag in med inställningen att storyn troligtvis skulle vara värdelös men att effecterna skulle äga det mesta (<eftersom jag sett trailern innan visste jag att den skulle va snygg). Jag hade fel.

Inte om effekterna, men om storyn. Jag är mycket imponerad av vad de lyckats åstadkomma med tanke på vad de hade att jobba med. Transformerskonceptet kändes som en svår macka att bre till en publik som gillar realistisk animation, eller för den delen resten av publiken. Klyschor och dåliga förklaringar väntades, men storyn håller faktiskt helt ok. Man får acceptera det som sägs såklart, men gör man det håller den absolut. En del fel finns såklart:
***EV. liten SPOILER FÖLJER***
Som Knutte påpekade efter filmen - varför slåss de i stan? ingen förklaring ges.
En hel del av de saker de säger stämmer inte - rymdsonden är t.ex. Europeisk och inte NASAs, dessutom hade den inga hjul som i filmen. (sjukt att få namnet rätt och inte resten...)
Mkt av vetenskapssnacket är bullshit, även om man går med på att det är saker vi inte upptäckt stämmer inte mkt av det de säger om t.ex. gravitation och magnetism. Det är synd, för det är såå lätt att fixa för dem... deras story hade funkat endå. Troligtvis beror det på att det inte spelar så stor roll för dem, så de gissar lite.(?!) :)

Allt som allt tyckte jag ändå att alla effekter, vad jag sa om storyn, plus att castingen är sjukt bra (Josh Duhamel (-Las Vegas, -Ed), Amaury Nolasco (-Prison Break) och Tyrese Gibson (-2 Fast 2 Furious) som militärer, John Turturro (- Monk, - Secret Window, - Mr. Deeds) som hemlig agent, Anthony Anderson (-Me, Myself & Irene, - Scary Movie (3+4)) som hacker, och Shia LaBeouf (-Disturbia (släpps snart)) i huvudrollen, bland andra), gör att filmen klättrar betydligt högre upp i betygsskalan än jag hade tippat innan. Jag ger den en mycket stark 3, på gränsen till 4! Eftersom jag just sett den kommer kanske betyget svalna av lite, men defenitivt en stark 3. Det är svårt att beskriva hur snygg den är...

Om ni vet vad jag brukar sätta för betyg på filmer förstår ni att jag tyckte om den här filmen skarpt.


Blog Image


  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post29