nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Leva på solsken

Nattorg topicPosted by Fredrik 2010-06-03 14:19:36
Det är gott att sitta i solen nu, i alla fall här nere i Lund där sommaren är igång på riktigt redan. Det hade varit riktigt...inte gott, men bra om vi kunde leva (lika aktivt som nu) på solsken i stället för mat. Det hade sparat mycket tid. Det är dock en fantasi, och att tro något annat är skrattretande. Som med så mycket annat krävs det inte mycket kunskap om verkligheten för att förstå att det måste vara så. Beklagligt nog hoppar en del över den där kontrollen med verkligheten och pumpar in pengar till undersökningar som givet på förhand är lika med att kasta pengarna i stark syra. När flera miljoner människor i samma land går hungriga och lever på sophögar väljer regeringen att lägga pengar på något så befängt som en gubbe som låssas leva på solsken.... Jag har uttryckt det förut, men jag förkastar hela tänket. Det är hjärnlöst. Någon som ibland uttrycker det jag tycker bättre än mig själv är James Randi:/Till vidare, ha en skön dag i solen och ät nåt gott.

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post120

Ytterligare ett meningslöst kosttillskott

Nattorg topicPosted by Fredrik 2010-04-24 20:00:38

Det senaste "mirakelmedlet" från de så kallade hälsobutikerna är gjort på krill... en räka med andra ord. Krillolja eller bidrottninggelé, det är alltid samma visa, en ny fantastisk produkt som är livsviktig för att du ska må bra. Faktumet att alla klarat sig livet igenom i många generationer utan produkten verkar dem helt glömma bort.

Så, vad innehåller den här påstått livsnödvändiga krilloljan? Enligt butikens (vill inte ge dem google-träffar, men de börjar med Li och slutar omedelbart därefter med fe. Dem har ett litet äpple i sin logotyp - alla vet ju att äpplen är förenat med hälsa...ett äpple om dagen gör magen sur och galen, eller hur var det nu?) hemsida innehåller en kapsel följande:

Mmm, krill: Ser gott ut.

- Fosfolipider.
De är en typ av fett och utgör grunden för våra cellers cellväggar, så de borde ju vara livsnödvändiga, eller? Det stämmer, men det betyder alltså att de bör vara en av de absolut vanligaste och enklaste fetterna vi kan hitta och tillgodogöra oss. Det vore ju inte så kul om alla däggdjur av någon märklig anledning utvecklats till att dö vid avsaknaden av ett fett som de inte enkelt kunde få tag på... Blåvalarna käkar mycket krill tror jag och de behöver nog enorma mängder fosfolipider eftersom de har så många celler, men så finns det inte heller så mycket annat de kan äta i havet.

- Omega 3 / EPA
Den är precis lika viktig för oss, och vi måste indirekt få den via intag utifrån. Människor tillverkar den av linolensyra och det skulle märkas om du hade brist på det. Det är ingen risk att du saknar det om du käkar vegetabilisk olja, bönor, nötter/frön, fisk eller andra havsprodukter då och då. Det är med andra ord ganska svårt att missa det om man äter vanlig mat, och redan färdigt EPA finns det ingen som helst mening med... Vi behöver inte alls mycket av det relativt sett, varför vi inte heller producerar så stor andel EPA från linsyra över huvud taget.

- Omega 3 / DHA
Se ovan och byt ut EPA till DHA.

- Astaxantin
Butikskedjan benämner den "astaxanthin" som är det engelska namnet, kan vara värt att nämna (jag får känslan av att dem ofta slänger in engelska namn för att de inte vet vad det är men står med på tillverkarens innehållsförteckning - det har jag ju ingen aning om egentligen såklart). Det är ett färgämne (E161) och även en antioxidant, vilket betyder att den hindrar att oxidering av andra molekyler sker i kroppen, något som skadar oss. Det finns väldigt många olika antioxidanter och vi får i oss dem hela tiden. Igen, det skulle märkas om du saknade dem. I en kapsel krillolja finns 0,5 microgram (0,5*10^-6 gram) astaxantin vilket jag tycker kan vara bra att jämföra med vad som finns i en portion lax, 0,5 milligram (0,5*10^-3 gram). Det finns alltså 1000 gånger så mycket astaxantin i en portion lax som i en kapsel krillolja om du nu skulle vilja ha mycket av det av någon anledning.


Priset för 60 kapslar som du alltså inte mår bättre av ligger på ungefär 350 kr. HUR GÅR DEM RUNT?! Varför fortsätter folk köpa sån här skit?

Ett tips till alla som inte lider av nån extremt ovanlig svårare sjukdom och som ändå tror de behöver kosttillskott som det här: ÄT MAT, det räcker, jag lovar. Så länge du äter allsidigt (vilket nästan alla svenskar gör utan att tänka på det) så klarar du dig fint! Jag förstår inte det här ogrundade hets som uppkommer titt som tätt om olika ämnen och molekyler. Folk tror det är revolutionerande upptäckter som ligger bakom när det egentligen bara är grova uppförstoringar och ibland rent påhitt. Det är ju precis samma sak som vitamin-hetsen; den började på 70-talet och pågår fortfarande av någon märklig anledning. Sanslöst, "ät olja gjord på krill så mår ditt hjärta och du själv mycket bättre", "ät gelé som producerats i körtlar i binas hals så mår du bättre", "ät mer vitaminer på en dag än du behöver på ett år (och riskera att bli förgiftad om du äter för mycket av fel vitamin) så går förkylningen över/ så mår du jättebra" - hör ni inte själva hur fånigt det låter om man vet vad det innehåller, "hälso"butikerna? Ni skulle lika gärna kunna sälja godis, då behöver ni ju i alla fall inte försöka lura folk med era reklamkampanjer: "Ät vårt nya godis så smakar det gott i munnen"


/Fredrik

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post119

Nu börjar det likna nåt: Earth Hour tar sig i kragen

Nattorg topicPosted by Fredrik 2010-03-26 23:24:15
De senaste två årens genomförande av WWF's Earth Hour gick från meningslöst till någon sorts mening, och i år verkar det som att kampanjen faktiskt tagit till sig av kritiken och tagit sig i kragen.

F
örsta året beskrev jag hur poänglöst det var att släcka sina lampor i en timme för att "spara el", vilket var mottot Earth Hour körde med då. Flera miljoner människor var övertygade åtminstone till någon grad om att deras insatts aktivt hjälpte till att rädda planeten, när det i själva verket inte spelade någon roll alls. Det hela kändes mest ogenomtänkt och meningslöst för mig.

Förra året förbättrades bevisligen PR-avdelningen och man började tala sanning istället, vilket givetvis gav bättre resultat och många fler anslöt sig till evenemanget. Slogans då handlade istället om att mana på politiker till Köpenhamnsmötet att fatta vettiga beslut genom att som demonstration släcka lamporna. Mycket bättre, men även om fokus lades på Earth Hour som demonstration till missnöje sades det samtidigt ingenting om det föregående årets felinformation, och förvirringen bland deltagare var fortfarande stor att döma av kommentarer och foruminlägg - många trodde fortfarande att det dem gjorde var att "spara el". Ingen större fara i sig att någon tror konstiga saker kanske, men bättre är väll då att folkbilda så att alla deltagare slipper lura sig själva? Jag tyckte det fortfarande var ganska poänglöst att genomföra det hela förra året eftersom ett toppmöte angående miljöfrågor och utsläpp ändå redan var planerat = det fanns redan en stark vilja att göra något. Tyvärr blev det ju sen som bekant inte några vida förbättringar av läget länderna emellan efter mötet, men istället för att efterfråga fler demonstrationer och skylla det på vilja tror jag att Earth Hour varken gjorde till eller från under mötet, hindren som fanns hade funnits ändå.


Så i år, verkar det faktiskt som Earth Hour tagit sig i kragen och vill slippa den jobbiga förvirring och diskussion som såklart uppstår om man inte är tydlig med sitt syfte. De insåg kanske att människor inte är så tröga i längden trots allt och att de bara förlorar fler än dem drar med sig genom att inte vara tydliga. På WWF's hemsida står det nu inför årets demonstration följande:

"Syftet med Earth Hour är att skicka en politisk signal till makthavare om att ta klimatfrågan på allvar. Syftet är att uppmärksamma och skapa engagemang i frågan. Earth Hour är inte en energisparkampanj."

Från att första året bara haft den sista meningen exklusive adverbet, till att förra året bara haft de två första meningarna men utelämnat att dementera tidigare slogan, till att nu vara tydlig och eliminera tveksamheter, är ett stort steg framåt. Jag kan faktiskt se vitsen med att Earth Hour genomförs nu. Dom låtsas inte göra någonting annat än vad dom gör, att säga vad dom tycker helt enkelt. Helt ok tycker jag.


Tills vidare /F

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post116

Vem kunde ha anat?

Nattorg topicPosted by Fredrik 2010-02-20 02:43:18
Nämen oj då? Var inte den historien sann? Mycket kvicktänkt "Inside Edition" på amerikanska kanal 9.(Steven Novella gör sig bra även på tv, hade aldrig väntat mig att ett sådant program faktiskt skulle följa upp och busta sin egen story med hjälp av en verklig expert)

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post114

Årets charad, a.k.a. Earth Hour

Nattorg topicPosted by Fredrik 2009-03-29 16:38:43
Förra året skrev jag om det befängda med det uppmärksammade Earth Hour. Då, för ett år sedan fick det inte mer mer utrymme än en kort notis i några tidningar och kanske någon kort kommentar på kvällsnyheterna efter det redan genomförts. I år var pådraget maxat, och WWF var mycket mer återhållsamma i sina påståenden.

Det beror antagligen på förra årets massiva negativa kritik för slogans och annat trams som hävdade att man "hjälper planeten aktivt" genom att släcka en lampa i en timme. Jag gick igenom hur befängt det hela är då, och eftersom det inte heller är lika aktuellt att poängtera det i år så låter jag bli (nästan). Ni kan läsa varför Earth Hour är bullcrap (som aktiv handling) i det inlägget som sagt.

Slogans och annat
ändrades i år till att man skulle "rösta på miljön". Hela poängen lades alltså istället på att genomföra en manifestation för förändring inför klimatkongressen i Köpenhamn i år... Läs det en gång till. De vill uppmana politiker som genomför en klimatkongress att ta allvarligt på klimatförändringar. Personligen tycker jag det känns aningen overkill, men okej. Det är fortfarande oerhört mycket vettigare än förra årets Earth Hour då målet var att spara in på utsläppt koldioxid (haha). Det är i år alltså istället ett... acceptabelt mål, även om jag som sagt fortfarande tycker det verkar helt onödigt.

Måste tillägga att diskussionerna runtomkring nätet har gett precis lika roliga inlägg av puckade människor som förra året. Numera klassikern "jag använder faktiskt en bärbar dator med WiFi just nu..! (21:03) " återkom ideligen! Hehehe. Det var alltså oerhört många som själva inte fattade varför de skulle med över huvud taget, och gick på förra årets själv-scam, igen! (För att inte nämna det störda i att under tron att man sparar på miljön genom att inte ha lamporna tända en timme, samtidigt sitter med en laptop i full gång.)

Jag har försökt ta reda på siffrorna för elförbrukningen i år oxå, men inte kommit över dem än. När jag gör det editerar jag givetvis det här inlägget.

ATTENTION: No actual difference in total amount of produced energy will occur when turning your lights off for an hour. - No shit!


" A little knowledge is a dangerous thing,
but it's not one half as bad as a lot of ignorance. "
- Granny Weatherwax

Senare


  • Comments(1)//nattorg.grattisasien.se/#post94

Vid regnbågens slut

Nattorg topicPosted by Fredrik 2009-02-10 09:31:37
Vad finns egentligen vid regnbågens slut? Kanske är det någon enstaka som fortfarande skulle chansa på en grön pyssling eller en kista full av guld, eller varför inte någon sorts kombination av dem båda? Eventuellt är det inte helt oväntat att jag inte chansar på just det. Jag hade nog chansat på att det inte finns något egentligt slut, ljus brukar vara lite lustigt sådär.

Därför är det ganska oväntat att det sanna svaret tydligen är en amerikansk SUV...

Fotot kommer härifrån, om någon skulle tveka på dess äkthet.

Senare!

  • Comments(2)//nattorg.grattisasien.se/#post87

Mosade bin till OCH efter frukost??

Nattorg topicPosted by Fredrik 2008-10-23 03:01:58

Jag har egentligen inte tid med det här, men jag får ont i huvudet om jag inte får det ur mig: ”#¤%&/()(/&%¤. Idiotiska människor! Vad är det nu då, undrar ni kanske? Svaret kan man läsa nedan (om man kan läsa).

Jag försöker undvika all reklam, på grund av att jag lätt blir förbannad på hur lättlurade människor kan vara. Bevisligen kan människor det, eftersom de infantila reklamerna fortsätter produceras och alltså ger gensvar. På tv, de idiotiska reklamernas bästa vän, såg jag häromdagen reklam för någon meningslös ny hudvårdserie, vars huvudingrediens är….bidrottninggelé! Hur vidriga kan produkternas PR-folk bli? Jag ser bara två alternativ till hur namnet kan ha uppkommit:

1) Det är gjort på mosade bin…men inte vilka bin som helst, utan bidrottningar. (Som förhoppningsvis bekant finns det 1 bidrottning per bisamhälle) Det innebär att dem skulle behöva odla bikupor, för att sedan plocka ut bidrottningen, mosa den, och pressa ut den till gelé. Låter inte särskillt ekonomiskt, men de kanske använder bivaxet och honungen också. Det låter inte heller särskillt hygeniskt, men de kanske filtrerar bort amöbor och andra parasiter innan de pressar gelen till de små kapslarna folk äter / blandar ihop gelen till den kräm människor stryker över sin hud. Sexigt värre!

2) Något geni på PR-avdelningen läste en studie som visade att bin innehar flera av de näringsämnen som andra djur har (häpnadsväckande!) och beslöt sig för att blanda ihop några av dem till en vidrig gelé. Varför valde dem just bidrottningar?? Hur de skiljer sig från andra bin låter jag vara osagt, men jag ser inte riktigt kopplingen mellan näringsämnen och bin…

3) Det kan vara ren bidrottning-föda, vilken består av en mix av honung, pollen och enzymer från körtlar i de andra binas halsar...

Blog Image

Mmm, jummy! Speciellt bakre delen av kroppen ser god ut.

Så, jag försökte kolla upp det. Efter mycket (ca 10 mins) sökande på nätet hittade jag inte en enda tillverkningsmetod beskriven, så jag fick ge upp hoppet om att få rätsida på om alternativ ett eller två är rätt. (Hittade sedan alternativ nr 3 på en sida, kanske stämmer den? Verkar troligast!) Jag gav dessutom upp för att allt jag hittade var genialiska försäljarsidor för allt från ”hälso”tillskott till hudvårdsserier baserade på bidrottninggele (HUR GÅR DEM RUNT?). Så, vad innehåller skiten då? Nedan är en innehållsförklaring från en av sidorna (jag tänker inte ge dem gratis google-träffar) som säljer flera produkter med skiten i:

Näringsinnehåll i bidrottningele: vitamin A, hela B komplexet som B1, B2, B6, B12, B5( pantotensyra), biotin, folsyra och inositol( som främjar hårväxten), C, D & E.
Mineraler: calcium, koppar, järn, fosfor, potassium, silikon och svavel.
Bidrottninggelen innehåller likaså 18 enzymer, 19 proteiner och aminosyror samt 28 andra ämnen (bl.a fruktos och glukos). Ca 4 % av innehållet har man inte kunnat identifiera.

Blog Image

OK! Det känns inte helt ok att de säljer silikon för oralt intag. Troligtvis är det kisel i, inte plast, och de har ingen aning om vad de säljer, men det låter ju bra.

Vad har vi mer för godis i då?
Wow! HELA "B komplexet"… förutom B3, men de kanske glömde den…

B9, eller inositol som de väljer att kalla det (vetenskapligt va?) är inte ens en vitamin, utan produceras av kroppen, och intag är alltså meningslöst / kan inte tillgodogöras.

B12 känns lite vagt med tanke på att det kan vara grymt många olika molekyler. De allra flesta kan bara produceras av bakterier, men den vanligast förekommande i sådana här produkter kan bara produceras på - konstgjord väg! Undra hur de klämde ur det ur de stackars bidrottningarna. Hur gjorde ni, ni verkar ju ha asbra koll på hur naturen fungerar, hälsobutikerna?

Mineraler då, föutom redan nämnt kisel:
Potassium? Wtf? [googlar] Aha, de menar kalium! Det är inte 1912 längre. De som säljer skiten har ingen aning om vad det är, men det låter ju bra!

28 andra ämen?? Vilka är dem ämnena? 28 av 117 känns lite väl snävt att gissa på. Det kan vara uranium... jag chansar på cadmium. (Men vänta, de nämner ju fruktos som exempel, är inte det en sockerart? jo)

Äh, vi går vidare:
Det OKÄNDA! 4 %, skojar dom? De erkänner alltså att de inte har en aning om vad 4% av innehållet i skiten består av. Kanske är det parasiterna, kanske är det kattpiss, eller magi - vem vet? Inte dem i alla fall. (däremot såg jag på southpark för ett tag sen att kattpiss är starkt beroendeframkallande, kanske det dem är ute efter isåfall!)

18 enzymer. Måttligt med tanke på att det finns 6000 st eller mer. Och de 19 proteinerna, är det ytterligare 1 då, förutom de 18 enzymerna? Eller är det 19 extra? Jag blir lätt förvirrad av sånt här...

Blog Image
Det står även att vissa av ämnena förekommer bara i kvantitet av några få mircogram per gram gele: Jag hoppas VERKLIGEN att det bara handlar om microgram! Att passera det rekomenderade dagliga intaget med 1000000 gånger låter inte särskillt bra, eller vad säger ni, hälsobutiken?

Det roligaste var ändå en kommentar som en stackars köpare skrivit ned på sidan:

Karin Juhnell, en köpare av g-y-m-g-r-o-s-s-i-s-t-e-n-s bidrottninggele : Efter några veckor försvann min acne och min mens blev regelbunden igen.

Hahahaha. Vilken tur att hennes mens blev regelbunden igen efter några veckor! Hon verkar ju må asbra. Och hennes acne försvann också- wow, ät dina kapslar med vidrig gele i några veckor till så ska du se att dina finnar ploppar upp igen, eller hade du haft samma finnar i flera år?

Jag hoppas att ingen jag känner någonsin köper bidrottninggele! Vill ni ha fin hud så dusha och ät mångsidig mat. Vill ni....leva, så ät mångsidig mat och träna lite ibland, ta en promenad til bussen t.ex. Då får ni i er de vitaminer och mineraler ni behöver, till skillnad från om ni köper äcklig gelé för 300 kr burken.

Tills vidare /Fredrik

  • Comments(4)//nattorg.grattisasien.se/#post76

Modeord inom naturförvillar-kretsen. Del 1: Introduktion

Nattorg topicPosted by Fredrik 2008-08-26 00:14:23
[Uppdelat i 4 delar. Jag vet att en del av er inte pallar läsa dem här utläggningarna, om de får kallas så. Därför har jag delat upp det hela i 4 delar - om det är något som intresserar er kan ni ju hoppa direkt dit. ;)]

Det florerar många modeord inom den krets som verkar tro att naturligt är övernaturligt och att övertygelse är sanning. Några av dem är:
Biodynamisk odling, naturliga läkemedel, hälsokost, alternativ medicin. I själva verket är det skitsnack, alltihop. Jag tänkte försöka förklara varför, och kanske till och med skriva ned lite funderingar över varför det så lätt kan nässla sig in sådant här i vår vardag.

Blog Image

Vi börjar med grunden till det hela och jobbar oss bakåt till de specifika uttrycken.

Så, vad betyder;

naturlig
- Synonymer inkluderar:
1 äkta, oförädlad, obehandlad
2 evident, logisk.
Det är ett bra ord, och självfallet (läs naturligtvis) positivt laddat i alla avseenden.
Något som kan förvirra är myten om att allt äkta, oföräldlat och obehandlat skulle vara bättre för oss än dess motsatser. Bara för att någonting är naturligt betyder det inte att det är hälsosamt: Vad sägs om lunginflammation, cancer, aids, eller vilken annan sjukdom du än vill? De är alla lika naturliga som du själv. Jag återkommer till detta längre ned.

Alternativ - förklaringen av ordet är ett substitut, en av flera möjligheter till samma mål. Det kan tyckas märkligt att förklara ett så grundläggande ord, men det används flitigt med helt fel betydelse. Mer även om detta längre ned.

Biodynamisk - är ett påhittat ord* som rakt skulle betyda "biologiskt dynamisk". Det låter ju nästan som något vetenskapligt, men vad det låter som är det inte - de två orden går inte ihop, och förklarar ingenting vidare, det är bara två ord som separat betyder något vetenskapligt, men som ihop inte gör det, det är bara en del i förvillingen.

(Dynamik betyder föränderlig energi, ofta använt i t.ex. mekanik, där någonting är statiskt - stilla, eller dynamiskt - i rörelse. Biologi är läran om allt levande som de flesta vet.
Det finns ett verkligt begrepp för kretslopp i naturen:
ekologi. Även det används tråkigt nog mycket ofta väldigt felvridet och ofta utan grund därtill, men det tar vi upp en annan gång - möjlig del 5 i kanske.)

*= alla ord är såklart påhittade någon gång, men detta har ingen mening vetenskapligt, vilket det utger sig för att vara.

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post72

Modeord inom naturförvillar-kretsen. Del 2: "Alternativ medicin"

Nattorg topicPosted by Fredrik 2008-08-26 00:11:30
Ok, till förklaringarna:

Alternativ medicin:
Detta är troligtvis det farligaste av de 4 kategorier jag tar upp. Att ens benämna det som "alternativ till vanlig medicin" är skandalöst! Många liv skulle sparas och mycket smärta skulle förhindras om människor slutade tro att följande var realistiska alternativ till riktig läkarvård. Det är dem inte, de är skitsnack och hjälper ingen med de mycket verkliga problem som finns. Läkare och medicin kan hjälpa dig, inte "alternativ" medicin (läs icke-medicin)

T.ex. akupunktur, kiropraktik, homeopati, zonterapi/ reflexologi, akupressur, ayur veda (element-tro), o.s.v. o.s.v. är metoder som florerar som mirakelkurer i förvillarkretsen. Jag behöver väll knappast gå in närmare på att de inte fungerar, men här är några korta drag (Vill någon ha mer om någon särskild del hojta till så ger jag med glädje fler länkar än de jag gett här, skulle bli för fullt annars):

Blog Image


- Att sticka nålar i huden ger bevisligen inga effekter förutom smärta och således ökad blodcirkulation till punkten. I sig är det ibland positivt (t.ex. för smärtlindring vid förlossning: det skall dock nämnas att det finns effektivare metoder än akupunktur för det ändamålet) men hjälper knappast till att bota abstinens, benskörhet eller enfacelit... Chi/Qi/Xi (magisk "själsenergi") har dessutom inga bevis. ny länk

- Att flytta på ledvätska mellan två kotor i ryggen ger bevisligen inga effekter förutom njutning/smärta och temporär avslappning i ländryggmuskeln. (snäppet sämre än en massage alltså, vilken kan ge tillfällig avslappning i de flesta muskler) länk.

- Att dricka destillerat rent vatten har ingen annan effekt än de allmänt kända såsom uttorkning eftersom salterna i kroppen väller ut och omöjligrörande av fungerande celler. Att dricka vatten utan spårämnen av medicin eller extra näringsämnen är självfallet samma sak som att dricka vanligt kranvatten. M.a.o. innehar vatten inget minne av något slag.

- Kroppen har inga geometriska zoner vilka innehar magisk energi... vet inte vad mer jag kan säga om det.

- Inga studier visar på annat än smärta (och om man har "tur" upplevd värme/kyla) vid tryck på nervknutar (effektivare resultat med samma mål får man genom att direkt stimulera nerverna, men vad det skulle vara bra för vet ingen, och allt pekar starkt på att det inte är det - bra alltså).

- Sedan antiken är den gamla tron på att allt skulle bestå av 'element' (jord, eld, vatten, vind) motbevisad av atomfysiken.

Blog Image

Varför
människor väljer att tro på sådant här skitsnack kan säkert ha många orsaker. Jag tror den främsta är otillräcklig allmänbildning och för svag publik respons mot bedrägerier. Spökjägare får florera på "allmännyttig" tv (tv4) och tillhörande systerkanaler (bl.a. TV4+), och media i allmänhet frossar i övernaturliga historier. Så fort någon på tv inte tänker till eller rentav är trög kommer det att lura flera tusen till att sluta tänka kritiskt, det är vad jag tror.

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post71

Modeord inom naturförvillar-kretsen. Del 3: "Naturläkemedel" & "Hälsokost"

Nattorg topicPosted by Fredrik 2008-08-26 00:09:49
Naturläkemedel:
Det handlade en gång om läkemedel som inte behövde läkares tillsyn för att använda, på grund av att effekterna var så små att de var ofarliga ens att överkonsumera. Det handlar fortfarande om det egentligen, men det verkar inte många förespråkare bry sig om och fokus läggs nu istället på en vanföreställning att det skulle vara mirakelmedel och kallas mer ofta för naturliga läkemedel. Det är naturläkemedel och det är som sagt oraffinerade (kalla det naturliga om du så vill) ämnen i växter och annat som hjälper mot vissa åkommor. Återigen är det tron på att något obehandlat skulle vara bättre än något raffinerat och effektiviserat som är felslutet. Får du en bakterieinfektion tar du penicillin - du går inte ut i skogen och letar så mycket svamp du kan, eller för den delen försöker andas in svampen så det kommer ut i blodet. Det är skillnaden mellan naturläkemedel (läs oraffinerade medel) gentemot förädlad medicin. Allting är naturligt i den mån att det kommer från naturen, det är skapat av naturen och vi utvinner det. Syntetiska läkemedel härmar funktioner från organiska sådana till perfekt imitation, och kan dessutom förbättras och effektiviseras mycket lättare genom innovativitet. Det ger med andra ord minst exakt samma effekt. Medicin är utvunna läkemedel medan naturläkemedel är samma sak som att droppa en droppe medicin i en kanna vatten. Medicin ger med andra ord väldigt mycket högre effekt. Det krävs år och år av forskning för att ett läkemedel ska få säljas på recept. Det är säkert och riskfritt till den grad som är möjlig. Ett naturläkemedel kan vara förorenat 1000 grr om, om man vill dra det till sin gräns, och det vill man om man vill vara säker. Länk.

Blog Image
Blog Image
Hälsokost:
Var ska man börja?? Vitaminers inverkan har jag redan pratat om så jag ger en länk dit. Vad finns det mer? Det finns mkt skit som inte ger någon effekt alls, som små äckliga drycker med sjögräs i o.s.v. Dem tar jag upp nån annan gång för de känns inte särskillt intressanta endå. Allt som heter "light" eller "lågkalori" är ett första varningstecken. Vi behöver fett, vi behöver kolhydrater, och vi behöver proteiner. Att byta ut t.ex. sackaros mot aspartam är ett grovt nedköp. Alla vet om det här, ändå kommer hela tiden nya "hälso"-kurer som går ut på att grovt minska andelen av den ena eller andra (eller två!) till ruskigt farliga nivåer. När du tappar vikt kan det bero på två saker: Du mår riktigt jävla dåligt, eller du håller på att komma i form. Det sistnämnda går inte uppnå genom att eliminera vitala delar av din metabolism. Dem är där för att du fungerar med dem, inte utan.

Blog Image

För att ta ett exempel bland väldigt många och vanliga: Bland det fånigaste jag hört i hela mitt liv är s.k. Raw-food. Det är otillredda grönsaker. ... Det är allt, inget mer. Här är ett exempel på när två av orden som förklarades högre upp tolkas helt vridet - naturlig och alternativ.
En otillredd måltid tros vara nyttigare för kroppen än en tillredd, återigen handlar det alltså om naturlighetstilltro. "Grönsakerna tappar många näringsämnen om de tillreds". Visst, om det är så att du av alla kan tillgodogöra dig mer av grönsaken genom att äta den rå istället för att i processen att få ut mer av den (tillaga den) dessutom tappa en liten del av näringen som potentiellt finns, ät då en grönsak till maten utan att koka den först, men sluta inte tillreda resten av maten! Medellängden idag är ofantligt mycket högre än innan vi (läs förfäderna) började tillreda maten, det har gått närmare 1 miljon år sedan vi kom på att det är en ganska bra grej att laga mat istället för att plocka den direkt från träden eller myrstacken, och vi är därmed födda med konstruktionen att äta så mångsidigt som möjligt. Vi kan inte bryta ned och tillgodogöra oss all näring utan att tillaga det först. Prova att äta bara rötter, nötter och bär i en vecka så får du se att du inte mår så bra, även om du troligtvis överlever tills fettreserven i kroppen tar slut och din kropp börjar äta av dina muskler. Eller varför inte prova käka rått kött dagligen?

Hela hypen om viktminskning späs på av media varje dag, och enligt mig på helt fel sätt. Det handlar inte om att sluta äta, för då garanterar jag att värre följder än fetmarelaterade kommer uppstå. Det handlar om att folk som väger 130+ (med 1000-tals undantag förstås) inte använder den energi dem stoppar i sig. Ät mindre ffs, köp inte dyrare mat där sockret är ersatt med diabetessubstitut, då äter du bara mer.

Blog Image

Det är inte särskilt svårt att förstå det här, ändå verkar det som mer än 75% köper hela förvillingen! (Baserat på hur många som hellre köper light än vanligt och inte är i medicinskt behov av det.)


  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post70
Next »