nattorg

nattorg

.-.-.JUST NU: Ledigt ett tag-.-.-.-

Allt började en väldigt tidig onsdag senvintern 85'
Sedan dess har mycket hänt. Man får filtrera lite i historien och ta med de delar som känns viktiga. Allt möjligt händer här, där och långt borta. Det är svårt att få med allting, och ibland känns det som man vill vara överallt. Just nu är jag i Lund, och detta är min just-nu-berättelse.

Kritisk masse

Vetenskap & TeknikPosted by Fredrik 2010-11-03 23:22:12
Var på konferens i helgen - träffade en massa människor och lyssnade på en massa intressanta och roliga föredrag om vetenskap och framför allt kritiskt tänkande, om människor som inte utnyttjar den egenskapen, och om varför det är svårt att göra det till att börja med. Dessutom hade jag fantastiskt roligt, och fick hänga med människor som jag bara läst böcker & artiklar av förut.

J
ag kan skriva mer om föredragen om någon vecka sådär, men just nu kan jag åtminstone lägga upp några bilder från helgen:

Universums tidslinje, mycket uppskattad. (hoho)

Simon Singh pratade lite om kryptografi, om sin förra bok, en viss "alternativ"-kritisk artikel och efterföljande rättstvist, som han tack och lov vann.

Rebecca Watson pratade om (vad) feminism (egentligen är) inom skepticism, och även, som bilden visar, om enhörnings-bigfoot (nej inte egentligen).

Andreas Wahl bjöd på en mycket ball fysik-show,

och Iszi Lawrence var fantastisk(t rolig), även med projektorljus som spotlight.

Kvantmekaniska experiment som jag aldrig hört talas om innan förklarades - mycket häftigt. (Det pratades även om en massa inte lika häftiga douches/woo-woo's som slänger in ordet "kvant" här och där när de försöker lura folk)

John Houdi var förklarligen mycket nöjd över att få träffa mig, som ni kan se här ovan.

Även Simon Singh var mycket nöjd, precis som jag, även om hans frisyr var snäppet vassare än min.

Barhäng på den mycket märkliga puben "Den gamle Majoren" hanns med.
Och här är varför den är märklig:


Rebecca Watson med apa och jag utanför den gamle majoren.

Fantastiskt rolig och givande helg - måste göras om!
T
ills vidare/ Fredrik

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post122

Bild tagen av Hubbleteleskopet

Vetenskap & TeknikPosted by Fredrik 2010-09-21 16:20:37
Är det en stjärna närmare kameran än vad galaxen är?
Nej, det är en exploderande stjärna i galaxen, långt långt borta, för länge länge sedan.


  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post121

Leva på solsken

Nattorg topicPosted by Fredrik 2010-06-03 14:19:36
Det är gott att sitta i solen nu, i alla fall här nere i Lund där sommaren är igång på riktigt redan. Det hade varit riktigt...inte gott, men bra om vi kunde leva (lika aktivt som nu) på solsken i stället för mat. Det hade sparat mycket tid. Det är dock en fantasi, och att tro något annat är skrattretande. Som med så mycket annat krävs det inte mycket kunskap om verkligheten för att förstå att det måste vara så. Beklagligt nog hoppar en del över den där kontrollen med verkligheten och pumpar in pengar till undersökningar som givet på förhand är lika med att kasta pengarna i stark syra. När flera miljoner människor i samma land går hungriga och lever på sophögar väljer regeringen att lägga pengar på något så befängt som en gubbe som låssas leva på solsken.... Jag har uttryckt det förut, men jag förkastar hela tänket. Det är hjärnlöst. Någon som ibland uttrycker det jag tycker bättre än mig själv är James Randi:/Till vidare, ha en skön dag i solen och ät nåt gott.

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post120

Ytterligare ett meningslöst kosttillskott

Nattorg topicPosted by Fredrik 2010-04-24 20:00:38

Det senaste "mirakelmedlet" från de så kallade hälsobutikerna är gjort på krill... en räka med andra ord. Krillolja eller bidrottninggelé, det är alltid samma visa, en ny fantastisk produkt som är livsviktig för att du ska må bra. Faktumet att alla klarat sig livet igenom i många generationer utan produkten verkar dem helt glömma bort.

Så, vad innehåller den här påstått livsnödvändiga krilloljan? Enligt butikens (vill inte ge dem google-träffar, men de börjar med Li och slutar omedelbart därefter med fe. Dem har ett litet äpple i sin logotyp - alla vet ju att äpplen är förenat med hälsa...ett äpple om dagen gör magen sur och galen, eller hur var det nu?) hemsida innehåller en kapsel följande:

Mmm, krill: Ser gott ut.

- Fosfolipider.
De är en typ av fett och utgör grunden för våra cellers cellväggar, så de borde ju vara livsnödvändiga, eller? Det stämmer, men det betyder alltså att de bör vara en av de absolut vanligaste och enklaste fetterna vi kan hitta och tillgodogöra oss. Det vore ju inte så kul om alla däggdjur av någon märklig anledning utvecklats till att dö vid avsaknaden av ett fett som de inte enkelt kunde få tag på... Blåvalarna käkar mycket krill tror jag och de behöver nog enorma mängder fosfolipider eftersom de har så många celler, men så finns det inte heller så mycket annat de kan äta i havet.

- Omega 3 / EPA
Den är precis lika viktig för oss, och vi måste indirekt få den via intag utifrån. Människor tillverkar den av linolensyra och det skulle märkas om du hade brist på det. Det är ingen risk att du saknar det om du käkar vegetabilisk olja, bönor, nötter/frön, fisk eller andra havsprodukter då och då. Det är med andra ord ganska svårt att missa det om man äter vanlig mat, och redan färdigt EPA finns det ingen som helst mening med... Vi behöver inte alls mycket av det relativt sett, varför vi inte heller producerar så stor andel EPA från linsyra över huvud taget.

- Omega 3 / DHA
Se ovan och byt ut EPA till DHA.

- Astaxantin
Butikskedjan benämner den "astaxanthin" som är det engelska namnet, kan vara värt att nämna (jag får känslan av att dem ofta slänger in engelska namn för att de inte vet vad det är men står med på tillverkarens innehållsförteckning - det har jag ju ingen aning om egentligen såklart). Det är ett färgämne (E161) och även en antioxidant, vilket betyder att den hindrar att oxidering av andra molekyler sker i kroppen, något som skadar oss. Det finns väldigt många olika antioxidanter och vi får i oss dem hela tiden. Igen, det skulle märkas om du saknade dem. I en kapsel krillolja finns 0,5 microgram (0,5*10^-6 gram) astaxantin vilket jag tycker kan vara bra att jämföra med vad som finns i en portion lax, 0,5 milligram (0,5*10^-3 gram). Det finns alltså 1000 gånger så mycket astaxantin i en portion lax som i en kapsel krillolja om du nu skulle vilja ha mycket av det av någon anledning.


Priset för 60 kapslar som du alltså inte mår bättre av ligger på ungefär 350 kr. HUR GÅR DEM RUNT?! Varför fortsätter folk köpa sån här skit?

Ett tips till alla som inte lider av nån extremt ovanlig svårare sjukdom och som ändå tror de behöver kosttillskott som det här: ÄT MAT, det räcker, jag lovar. Så länge du äter allsidigt (vilket nästan alla svenskar gör utan att tänka på det) så klarar du dig fint! Jag förstår inte det här ogrundade hets som uppkommer titt som tätt om olika ämnen och molekyler. Folk tror det är revolutionerande upptäckter som ligger bakom när det egentligen bara är grova uppförstoringar och ibland rent påhitt. Det är ju precis samma sak som vitamin-hetsen; den började på 70-talet och pågår fortfarande av någon märklig anledning. Sanslöst, "ät olja gjord på krill så mår ditt hjärta och du själv mycket bättre", "ät gelé som producerats i körtlar i binas hals så mår du bättre", "ät mer vitaminer på en dag än du behöver på ett år (och riskera att bli förgiftad om du äter för mycket av fel vitamin) så går förkylningen över/ så mår du jättebra" - hör ni inte själva hur fånigt det låter om man vet vad det innehåller, "hälso"butikerna? Ni skulle lika gärna kunna sälja godis, då behöver ni ju i alla fall inte försöka lura folk med era reklamkampanjer: "Ät vårt nya godis så smakar det gott i munnen"


/Fredrik

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post119

Varför en del människor tror på en del väldigt märkliga saker

WebbtipsPosted by Fredrik 2010-04-24 04:58:45
(inbäddningen verkar inte fungera just nu; här är länken istället)

Michael Shermer pratar om skepticism och om en del anledningar till varför människor tror på märkliga saker. Shermer publicerar tidningen Skeptic Magazine och är en av de mer välkända skeptikerna i England och USA. Klippet är gammalt, men såg just om det själv, och det är fortfarande lika bra.

/Fredrik

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post118

SNL håller kvallitén uppe! Riktigt bra, se den innan YouTube tar bort den!

WebbtipsPosted by Fredrik 2010-04-19 01:20:31
Underbart bra parodi, även om den inte skiljer sig alls mycket från originalet, jag skrattade lika mycket åt båda :)


Originalet för er som inte kände till det: Så kan det gå om man inte förstår eller vill acceptera konceptet verklighet:


  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post117

Nu börjar det likna nåt: Earth Hour tar sig i kragen

Nattorg topicPosted by Fredrik 2010-03-26 23:24:15
De senaste två årens genomförande av WWF's Earth Hour gick från meningslöst till någon sorts mening, och i år verkar det som att kampanjen faktiskt tagit till sig av kritiken och tagit sig i kragen.

F
örsta året beskrev jag hur poänglöst det var att släcka sina lampor i en timme för att "spara el", vilket var mottot Earth Hour körde med då. Flera miljoner människor var övertygade åtminstone till någon grad om att deras insatts aktivt hjälpte till att rädda planeten, när det i själva verket inte spelade någon roll alls. Det hela kändes mest ogenomtänkt och meningslöst för mig.

Förra året förbättrades bevisligen PR-avdelningen och man började tala sanning istället, vilket givetvis gav bättre resultat och många fler anslöt sig till evenemanget. Slogans då handlade istället om att mana på politiker till Köpenhamnsmötet att fatta vettiga beslut genom att som demonstration släcka lamporna. Mycket bättre, men även om fokus lades på Earth Hour som demonstration till missnöje sades det samtidigt ingenting om det föregående årets felinformation, och förvirringen bland deltagare var fortfarande stor att döma av kommentarer och foruminlägg - många trodde fortfarande att det dem gjorde var att "spara el". Ingen större fara i sig att någon tror konstiga saker kanske, men bättre är väll då att folkbilda så att alla deltagare slipper lura sig själva? Jag tyckte det fortfarande var ganska poänglöst att genomföra det hela förra året eftersom ett toppmöte angående miljöfrågor och utsläpp ändå redan var planerat = det fanns redan en stark vilja att göra något. Tyvärr blev det ju sen som bekant inte några vida förbättringar av läget länderna emellan efter mötet, men istället för att efterfråga fler demonstrationer och skylla det på vilja tror jag att Earth Hour varken gjorde till eller från under mötet, hindren som fanns hade funnits ändå.


Så i år, verkar det faktiskt som Earth Hour tagit sig i kragen och vill slippa den jobbiga förvirring och diskussion som såklart uppstår om man inte är tydlig med sitt syfte. De insåg kanske att människor inte är så tröga i längden trots allt och att de bara förlorar fler än dem drar med sig genom att inte vara tydliga. På WWF's hemsida står det nu inför årets demonstration följande:

"Syftet med Earth Hour är att skicka en politisk signal till makthavare om att ta klimatfrågan på allvar. Syftet är att uppmärksamma och skapa engagemang i frågan. Earth Hour är inte en energisparkampanj."

Från att första året bara haft den sista meningen exklusive adverbet, till att förra året bara haft de två första meningarna men utelämnat att dementera tidigare slogan, till att nu vara tydlig och eliminera tveksamheter, är ett stort steg framåt. Jag kan faktiskt se vitsen med att Earth Hour genomförs nu. Dom låtsas inte göra någonting annat än vad dom gör, att säga vad dom tycker helt enkelt. Helt ok tycker jag.


Tills vidare /F

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post116

Snart nu...snart

ÖvrigtPosted by Fredrik 2010-02-20 03:23:36
Jag kan utan att skämmas erkänna att jag ser fram emot det här (jag vet att ni är fler). 25 år och fortfarande såld på dataspel när det väl beger sig misstänker jag. Nostalgi på samma gång när det gäller Blizzard.  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post115

Vem kunde ha anat?

Nattorg topicPosted by Fredrik 2010-02-20 02:43:18
Nämen oj då? Var inte den historien sann? Mycket kvicktänkt "Inside Edition" på amerikanska kanal 9.(Steven Novella gör sig bra även på tv, hade aldrig väntat mig att ett sådant program faktiskt skulle följa upp och busta sin egen story med hjälp av en verklig expert)

  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post114

The Symphony of Science

Vetenskap & TeknikPosted by Fredrik 2009-11-09 22:53:17
The Symphony of Science är ett projekt skapat för att sprida vetenskap och filosofi genom musik. Musiken är skriven och inspelad av en John Boswell, som förutom musiken, med hjälp av vad som verkar vara pitchning och höjande/sänkande av tempot i videofiler med kända vetenskapsmän, sammanställt lyriken. Hittills finns låten "We are all connected" (som är inbäddad här) med Carl Sagan, Richard Feynman, Neil deGrasse Tyson och Bill Nye - alla tunga namn inom folkbildning och vetenskap vilket ger grymma texter - och en till låt med Carl Sagan ft. Stewen Hawkins - "Glorious Dawn". Båda låtarna är riktigt schyssta, och jag hoppas han skapar fler snart.

För att ladda ned video, mp3, texterna och så vidare - besök gärna Boswells sida med samma namn som projektet. Där finns även länkar till andra låtar han gjort utanför projektet som jag tror kan vara nåt för en del.F
örresten, duggan i Finita elementmetoden jag skrev om tidigare, som bland annat hållit nattorg lite gles på sistone, gick fint, så är riktigt nöjd över det just nu.

/Fredrik
  • Comments(0)//nattorg.grattisasien.se/#post113
Next »